Foto: Coalitie 'Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid'
Coalitie 'Stop AXA Assistance to Israeli Apartheid'

Organisaties klagen banden aan tussen AXA en Israëlische apartheid

Op donderdag 29 april vindt de Algemene Vergadering plaats van het bedrijf AXA. Verschillende organisaties trekken aan de alarmbel omwille van de banden tussen de Franse verzekeringsgigant, met filialen in België, en de Israëlische apartheidspolitiek. Deze week nog bevestigde een rapport van Human Rights Watch dat Israël een apartheidspolitiek doorvoert. De oproep komt dus niets te laat.

donderdag 29 april 2021 18:55
Spread the love

 

AXA investeert 5,95 miljoen dollar in 4 Israëlische banken die voorkomen in de lijst van de Verenigde Naties met bedrijven die betrokken zijn bij de illegale Israëlische bezetting: Bank Hapoalim, Bank Leumi, Israeli Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank. De banken hebben afdelingen in de illegale kolonies in bezet Palestijns gebied en de bezette Syrische Golanhoogte. Ze geven hypothecaire leningen aan kolonisten en leveren financiële diensten aan lokale overheden voor bouwprojecten in de kolonies.

AXA bezit eveneens 9,93 procent van “Equitable Holdings”, dat op haar beurt 95,50 miljoen dollar investeert in het grootste Israëlische wapenbedrijf Elbit Systems en 6 Israëlische banken, die ook op de lijst van de VN staan (Bank Hapoalim, Bank Leumi, First International Bank of Israel, Israeli Discount Bank en Mizrahi Tefahot Bank). Elbit Systems is bekend omwille van haar bijdrage aan de Israëlische blokkade van Gaza, waar ze haar killer drones kon uittesten, net als witte fosfor, snipers en onderdelen van gevechtsvliegtuigen, allemaal ingezet door het Israëlisch leger.

Meer dan 260 organisaties en 12.000 burgers in Europa roepen op tot een boycot van AXA zolang deze situatie aanhoudt. De campagne wordt in België geleid door solidariteitsorganisatie intal, en wordt gesteund door Association Belgo-Palestinienne, Cubanismo.be, CNAPD, Globalize Solidarity, ManiFiesta festival, Palestina Solidariteit, Viva Salud en Vrede vzw. Zij hebben hun respectievelijke verzekeringscontracten met het bedrijf stopgezet. Meer info vindt u hier.

De organisaties wijzen erop dat het doorknippen van de banden tussen AXA en de Israëlische apartheid perfect mogelijk is. Het New Zealand Superannuation Fund heeft onlangs afstand gedaan van investeringen in 5 Israëlische banken die ook opgenomen zijn in de VN-database. Het fonds had 6 miljoen dollar in deze Israëlische banken geïnvesteerd, een waarde vergelijkbaar met die van de investeringen van AXA in deze banken.

Op verschillende plaatsen in Europa worden fysieke en digitale acties gevoerd vandaag en morgen. De organisaties interpelleerden ook de Belgische CEO Jef Van In.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!