Bron: Oxfam Solidariteit
IPS

Human Rights Watch: “Israël voert apartheid tegenover de Palestijnen”

Volgens een nieuw rapport van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch komt de Israëlische politiek ten opzichte van de Palestijnen neer op een apartheidsbewind. Israël onderdrukt de Palestijnen, zegt HRW, ongeacht of ze nu in de Palestijnse gebieden of in Israël zelf wonen.

dinsdag 27 april 2021 11:59
Spread the love

 

In het 213 pagina’s tellende rapport toetst HRW in detail de situatie in Israël aan de erkende definities van apartheid. De term verwijst naar de jarenlange systematische onderdrukking van de zwarte bevolking in Zuid-Afrika, tussen 1948 en 1994.

De term is uitgegroeid tot een universeel juridisch begrip, onder meer door de Internationale Conventie tegen Apartheid uit 1973 en de statuten van het Internationaal Strafhof (ICC). Die definiëren het als een misdaad tegen de menselijkheid die bestaat uit drie elementen: intentie van overheersing door een raciale groep over een andere, een context van systematische onderdrukking en onmenselijke daden.

Volgens HRW komen die drie elementen samen in de Palestijnse gebieden, om de dominantie van de Joodse Israëli’s te bestendigen in het hele land. De organisatie vroeg de Israëlische overheid om een reactie, maar kreeg geen antwoord.

Burgerrechten

“Prominente stemmen waarschuwen al jaren dat apartheid dreigt als Israël het niet over een andere boeg gooit in zijn behandeling van de Palestijnen”, zegt Kenneth Roth, directeur van Human Rights Watch. “Deze gedetailleerde studie toont aan dat het al zover is, en dat de Israëlische overheid misdaden tegen de menselijkheid begaat door apartheid en vervolging.”

Het rapport somt een waaier aan wetten en beleidsmaatregelen op, zoals de discriminatie van Palestijnse burgers in honderden kleine Joodse nederzettingen en de toekenning van onderwijsgeld aan Joodse en Palestijnse scholen. In de Palestijnse gebieden komen daar nog eens mensenrechtenschendingen bij, zoals beperking van bewegingsvrijheid, inbeslagname van grond en eigendommen en opschorting van burgerrechten van miljoenen Palestijnen.

Privilege

“Miljoenen Palestijnen fundamentele burgerrechten weigeren, zonder geloofwaardige verantwoording uit veiligheidsoverwegingen en enkel omdat ze Palestijn zijn en niet Joods, is niet gewoon een geval van grove bezetting”, zegt Roth. “Dit beleid komt neer op privilege voor een groep ten koste van een andere.”

Volgens HRW moet het Internationaal Strafhof een onderzoek starten en moeten ook andere landen stappen ondernemen in overeenstemming met hun eigen wetgeving, en sancties opleggen.

“Een groot deel van de wereld behandelt de bezetting in Israël, die nu al een halve eeuw duurt, als een tijdelijke situatie die binnenkort opgelost kan zijn door het vredesproces”, zegt Roth. “Maar de onderdrukking van de Palestijnen heeft een drempel en staat van permanentie bereikt die aan de definitie van apartheid en vervolging voldoen.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!