Bron: Facebook KVS
Geneeskunde voor het Volk

Geneeskunde voor het Volk helpt bij heropening van KVS-theater in Brussel

Geneeskunde voor het Volk werkt mee aan het testevenement van het KVS-theater in Brussel. Ze zorgen voor het medische luik. "We willen concrete hulp bieden aan de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, maar ook aan de volledige culturele sector, zodat die met de juiste procedures kunnen heropenen." Dat zegt dokter Nele Vandenbempt, verantwoordelijk van Geneeskunde voor het Volk voor dit project.

dinsdag 27 april 2021 17:37
Spread the love

 

Nele Vandenbempt, huisarts bij Geneeskunde voor het Volk in Schaarbeek: “Mensen hebben echt behoefte aan een beetje cultuur. De maatschappij heeft daar behoefte aan. En wij willen helpen om te tonen dat dat op een veilige manier kan georganiseerd worden.”

Vanaf 28 april zullen er test-events georganiseerd worden in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg (KVS): van 100 toeschouwers zal men het aantal toeschouwers opschalen naar een half gevulde zaal (250 mensen). De protocollen bestaan, de cultuursector is er klaar voor om op een veilige manier alles te laten doorgaan.

De dokter voor het volk: “Het was vanzelfsprekend dat we positief zouden reageren op de vraag van de KVS. We zullen ongeveer 900 PCR-testen voor Covid-19 uitschrijven. Dat is een hele opdracht. De toeschouwers kunnen hun test laten uitvoeren in een testcentrum van hun keuze. De resultaten worden door ons medisch team geanalyseerd en we zullen daarna ook contact opnemen met de positief geteste mensen, om een brononderzoek op te zetten. Het is belangrijk dat we de mensen bevragen, om de kans op besmetting tijdens het theaterbezoek te kunnen evalueren.”

Michael de Cock, artistiek directeur van KVS, zegt: “Het gaat niet om de KVS alleen, maar om de hele sector die open moet, in volle bewustzijn dat de cijfers nog niet goed zijn, de vaccinatie stijgt, maar vooral dat wij het veilig kunnen en de maatschappij cultuur nodig heeft. Dat voel je in je botten en je bloed.”

Nele Vandenbempt besluit: “Al sinds het begin van de crisis steekt Geneeskunde voor het Volk de handen uit de mouwen om concrete oplossingen aan te bieden. We zijn bijvoorbeeld gaan helpen bij het testen in rusthuizen tijdens de eerste golf. We willen niet bij de pakken blijven neerzitten. Mensen hebben behoefte aan sociaal contact en aan verbinding. En daarin speelt cultuur een cruciale rol. Dat is ook een kwestie van gezondheid.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!