Bron: Pixabay

101 Nobelprijswinnaars vragen verbod op nieuwe fossiele projecten

Meer dan honderd Nobelprijswinnaars pleiten in een open brief aan wereldleiders voor een verbod op nieuwe projecten met fossiele brandstoffen.

vrijdag 23 april 2021 12:10
Spread the love

 

In de open brief noemen voormalige presidenten, wetenschappers en schrijvers het klimaatprobleem “het grote morele thema van onze tijd.” De brief is  ondertekend door Nobelprijswinnaars voor de Vrede zoals de Dalai Lama en de Colombiaanse ex-president Juan Manuel Santos, naast tientallen laureaten van de Nobelprijzen voor Economie, Geneeskunde, Chemie en Fysica.

Parijs

Ze merken op dat het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 geen verwijzingen bevatte naar olie, steenkool of gas, terwijl die veruit de belangrijkste oorzaak zijn van de klimaatverandering.

“Intussen blijft de fossiele brandstofindustrie nieuwe projecten opstarten, en blijven banken die projecten financieren”, schrijven ze. “Volgens de laatste rapporten van het VN-milieuprogramma zal eind dit decennium 120 procent meer steenkool, olie en gas geproduceerd worden dan toegelaten als we de opwarming onder de 1,5 graden Celsius willen houden.”

De oplossing is duidelijk, schrijven ze: fossiele brandstoffen moeten in de grond blijven. “Al te lang lopen regeringen achterop bij wat de wetenschap vereist en wat een groeiende en machtige beweging van mensen weet: er is dringend actie nodig om de uitbreiding van fossiele brandstofproductie te stoppen.”

Klimaattop Biden

De ondertekenaars richten zich tot de deelnemers aan de klimaattop die de Amerikaanse president Joe Biden momenteel organiseert. Verwacht wordt dat verschillende landen er nieuwe klimaatplannen zullen aankondigen.

De Nobelprijswinnaars dringen aan op een onmiddellijk verbod op de uitbreiding van nieuwe productie van olie, gas of steenkool. Daarnaast moet de huidige productie gestaag worden afgebouwd, op een rechtvaardige manier. En ten derde is er een globaal plan nodig om iedereen toegang te geven tot hernieuwbare energie.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!