IPS

710 miljoen kinderen lopen groot risico getroffen te worden door klimaatcrisis

710 miljoen minderjarigen leven in regio’s waar de klimaatverandering het dagelijkse leven sterk beïnvloedt. Vooral de impact van de klimaatcrisis op de voedselproductie is in deze landen zeer problematisch. Dat zegt organisatie Save The Children in een analyse die ze presenteert naar aanleiding van de Amerikaanse klimaattop die op 22 april van start gaat.

maandag 19 april 2021 16:36
Spread the love

 

De 710 miljoen kinderen die het grootste risico lopen om zwaar getroffen te worden door de gevolgen van de klimaatverandering, leven in 45 landen waar overstromingen, droogte en extreem weer een enorme impact hebben op het dagelijks leven van mensen.

De kinderen die in deze landen wonen ervaren regelmatig voedsel- en watertekort, gezondheidsrisico’s, de dreiging van de stijgende zeespiegel of een combinatie van deze drie factoren.

Joe Biden

Een analyse van Save the Children toont aan dat de impact van de klimaatcrisis op de voedselproductie zeer bepalend is voor de beschikbaarheid en prijzen van voeding, en dat dit de armste gezinnen nog dieper de armoede induwt. De ngo waarschuwt dat er dringend actie nodig is om deze kinderen een toekomst te kunnen geven.

Naar aanleiding van de digitale klimaattop die Amerikaans president Joe Biden organiseert en die op de Dag van de Aarde (op 22 april) van start gaat, doet Save The Children een oproep: de meest kwetsbare kinderen verdienen een stem naast die van de wereldleiders die deelnemen aan de top.

Afrika

In hun analyse toont de kinderrechtenorganisatie aan dat 70 procent van de landen die hoog risico lopen, in Afrika liggen. Ze vragen ook meer dringende aandacht voor de schrijnende situatie van kinderen in Jemen, waar conflict de situatie nog erger maakt, en voor kinderen in Bangladesh waar overstromingen, cyclonen en een stijgende zeespiegel tot drama’s leiden. Ten slotte wijzen ze ook op de toename van extreem weer in DR Congo waardoor het gezondheidssysteem onder zware druk wordt gezet.

Alle kinderen ondervinden nadeel van de klimaatverandering, stelt de organisatie, maar kinderen in armoede of in conflictregio’s lijden het meeste omdat hun dagelijkse basisbehoeften twee maal onder druk staan.

Kwetsbaar over de generaties heen

“Zonder dringende actie zullen miljoenen extra kinderen slachtoffer worden van het veranderende klimaat. De klimaatcrisis is de grootste bedreiging voor kinderen over de grenzen en over de generaties heen”, zegt Inger Ashing, de ceo van Save the Children International. “De kinderen hebben het laagste aandeel, maar zullen de hoogste prijs moeten betalen.”

Enkele eisen die de organisatie formuleert zijn: betere klimaatfinanciering, meer aandacht voor de situatie van kinderen op deze en de aankomende klimaattop (COP26) in Glasgow later op het jaar, meer aandacht voor sociale bescherming van zwangere vrouwen en kinderen en een betere naleving van de kinderrechten zoals geformuleerd in het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!