Foto: Marten van Dijl / Greenpeace
Greenpeace België

Diepzeemijnbouw: Greenpeace voert actie tegen Belgisch bedrijf in de Stille Oceaan

dinsdag 13 april 2021 17:37
Spread the love

 

Global Sea Mineral Resources (GSR) voert op dit ogenblik testen uit voor diepzeemijnbouw in de Clarion Clipperton zone in de Stille Oceaan, waar het bedrijf mineralen uit de zeebodem wil ontginnen.

“Diepzeemijnbouw is een nieuwe drijvende kracht achter de vernietiging van de oceanen. Wetenschappers hebben al herhaaldelijk gewaarschuwd dat dit verschrikkelijke gevolgen kan hebben voor de biodiversiteit in de oceanen. We kunnen en moeten deze industrie tegenhouden voor ze het kwetsbare leven van de diepzee vernielt”, zegt An Lambrechts, expert Oceanen bij Greenpeace, vanop de Rainbow Warrior in de Stille Oceaan.[1]

Diepzeemijnbouw kan bovendien een schadelijke impact hebben op de levensomstandigheden van de bewoners van de eilanden van de Stille Oceaan. En ook voor het klimaat kunnen er grote gevolgen zijn. De oceaanbodem herbergt immers niet enkel het grootste ecosysteem van onze planeet, maar fungeert bovendien als een cruciale buffer tegen de klimaatopwarming door grote hoeveelheden CO2 te absorberen.[2]

België speelt dubbelspel

De Belgische overheid gaat niet vrijuit. Ons land positioneert zich als een ‘Blue Leader’, een oceaanbeschermer en voorstander van een strikte bescherming van minstens 30% van de oceanen tegen 2030. Onze overheid ijvert ook actief voor een nieuw globaal verdrag dat de oceanen moet beschermen tegen grootschalige exploitatie.[3]

Tegelijkertijd steunt België de industriële uitbuiting van de oceaanbodem door het contract van GSR te sponsoren.[4] Deze dubbelzinnige positie is onhoudbaar.

“Onze regering zet financieel gewin boven de bescherming van de oceanen. Wij vragen de regering om haar steun aan diepzeemijnbouw stop te zetten”, zegt An Lambrechts. “De beslissing om de zeebodem te ontginnen en ernstige schade toe te brengen aan het kwetsbare leven in de oceanen is een politieke beslissing, waarvoor België uiteindelijk verantwoordelijk zal worden gehouden.”

Foto: Marten van Dijl / Greenpeace

Race naar de zeebodem

Ook voor onder meer BMW, Volvo, Google en Samsung is het duidelijk dat er geen toekomst zit in diepzeemijnbouw. Vorige week kondigden deze bedrijven aan geen gebruik te zullen maken van mineralen uit de oceanen. Hiermee dienden ze een ferme slag toe aan de opkomende diepzeemijnbouw-industrie.

Toch zet de race naar de zeebodem zich voort. De diepzeemijnbouw wordt gedomineerd door een handvol bedrijven met hoofdkwartieren in het globale noorden. Vorig jaar bleek uit een onderzoek van Greenpeace dat deze bedrijven via dochterondernemingen, onderaannemers en partnerschappen de controle hebben verworven over diepzeemijnbouwcontracten die een half miljoen vierkante kilometer van de internationale zeebodem in de Stille Oceaan bestrijken.

GSR is dus niet het enige bedrijf dat de zinnen heeft gezet op de oceaanbodem. Ook NORI, een dochteronderneming van het Canadese bedrijf DeepGreen voert op dit moment testen uit in de Clarion Clipperton Zone. Eerder deze week protesteerden activisten van Greenpeace ook al vreedzaam tegen diepzeemijnbouw in het gebied waar dit bedrijf actief is.

Noten:

[1] Wetenschappelijke studies over de schadelijke gevolgen van diepzeemijnbouw: Miller K.A., Thompson K.F., Johnston P. and Santillo D. (2018). An Overview of Seabed Mining Including the Current State of Development, Environmental Impacts, and Knowledge Gaps. https://doi.org/10.3389/fmars.2017.00418

Cuyvers, L., W. Berry, K. Gjerde, T. Thiele and C. Wilhem (IUCN), 2017. Deep Seabed Mining. A Rising Environmental Challenge, p.51. https://gallifrey.foundation/wp-content/uploads/2018/07/DeepSeabedMining-report.pdf

Van Dover C.L., Ardron J.A., Escobar E., Gianni M., Gjerde K.M., Jaeckel A., Jones D., Levin L.A., Niner H., Pendleton L., Smith C.R., Thiele T., Turner P.J., Watling L. and Waver P.P.E. (2017). Biodiversity Loss from Deep-sea Mining. Nature Geoscience, 26 June 2017. DOI: 10.1038/ngeo2983. https://www.researchgate.net/publication/318093120_Biodiversity_loss_from_deep-sea_mining

[2] Recent onderzoek toont aan dat ongeveer een kwart van alle CO2-emissies geabsorbeerd wordt door de oceanen: https://www.weforum.org/agenda/2020/10/oceans-absorb-carbon-seas-climate-change-environment-water-co2/

[3] Voor de positie van België ten opzichte van een globaal verdrag ter bescherming van de oceanen zie: https://www.lachambre.be/FLWB/PDF/55/1580/55K1580017.pdf

[4] Zie voor meer info over de Belgische positie: https://www.greenpeace.org/static/planet4-belgium-stateless/2019/07/1d18baf5-oceans_mediabrief_vnl3.pdf en https://www.greenpeace.org/belgium/nl/story/19269/de-duistere-wereld-van-de-diepzeemijnbouwindustrie/

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!