Interview -

Nationale staking: ‘Verhoog het brutoloon in plaats van gefoefel in de marge’

De vakbonden zijn volop aan het mobiliseren voor de nationale stakingsdag op 29 maart. Waarom? Het conflict gaat over het nationaal loonakkoord tussen werkgevers en werknemers dat om de twee jaar onderhandeld wordt en bepaalt hoe hoog onze lonen mogen stijgen. Door de loonwet (die door de vorige regering verstrengd werd) kan dat niet meer zijn dan 0,4 procent. En dat vinden de vakbonden veel te weinig. Met de staking willen ze beweging krijgen in die onderhandelingen. "Heel veel bedrijven hebben het goed gedaan het afgelopen jaar ondanks corona en wij willen de mogelijkheid krijgen om daar te kunnen onderhandelen over een deftige loonsverhoging", klinkt het.

donderdag 25 maart 2021 13:47
Spread the love

 

De vakbonden zijn niet te spreken over de stugge houding van de werkgevers tijdens de loononderhandelingen, zeker in deze crisistijden. Er zijn inderdaad bedrijven die het slecht hebben gedaan maar er zijn ook veel bedrijven die het enorm goed hebben gedaan en waar werknemers dag in dag uit ook tijdens de lockdowns het beste van zichzelf hebben gegeven.

Daar willen de vakbonden de mogelijkheid krijgen om te onderhandelen over een echte loonopslag. De stakingsbereidheid is groot. De werknemers voelen zich niet gewaardeerd voor hun inzet om ook in deze crisistijden de economie draaiende te houden, klinkt het bij de vakbonden. We spraken enkele vakbondsvertegenwoordigers over hun motivatie om tot een staking over te gaan.

“Alles wordt duurder maar de lonen stijgen niet mee”

Chris Slagmulder werkt bij Nexans solutions, een bedrijf dat elektrische onderdelen maakt en is vakbondsafgevaardigde voor het ABVV.

“Ik zou momenteel echt niet meer jong willen zijn. Ik hoor aan de verhalen van jonge mensen dat het niet gemakkelijk is om aan een gezinsleven te beginnen.”

“Vandaag de dag is het niet meer voor iedereen evident om maandelijks zijn of haar rekeningen te betalen? Ik word zelf dit jaar 50 jaar, maar heb veel contact met de jeugd. Ik doe nachtshiften en zit als één van de oudsten tussen jonge collega’s. Ik ben daarnaast ook actief in een carnavalsvereniging waar heel wat jong volk zit. Ik zou momenteel echt niet meer jong willen zijn. Ik hoor aan de verhalen van jonge mensen dat het niet gemakkelijk is om aan een gezinsleven te beginnen. Rondkomen alleen al met hun inkomen vinden ze niet evident. Laat staan om iets extra op te bouwen. Een huis kopen is voor veel jonge mensen nauwelijks nog mogelijk, ook al hebben ze fulltime werk. En de corona maakt de situatie er niet gemakkelijker op. Ik doe het voor de jonge mensen, ze verdienen ook een toekomst.”

Peanuts

“Alles wordt duurder maar de lonen stijgen niet mee. En het voorlopige voorstel van maximum 0,4 procent loonsopslag is peanuts om eerlijk te zeggen. De werkgevers schermen met het excuus van de coronacrisis. Maar in veel bedrijven is men nooit gestopt met werken. Ons bedrijf heeft het heel goed gedaan het afgelopen jaar. En heeft ook winst gemaakt. We draaien 24 uur op 24, ook in de weekenden, en corona heeft daar geen verandering in gebracht.”

“Ik ben langsgegaan bij de nachtploeg en de meesten vinden dat ze meer opslag verdienen voor het harde werk dat ze leveren om de economie draaiende te houden. Ze zijn vooral ontgoocheld dat ze daar geen erkenning voor krijgen.”

“Ik zie heel veel stakingsbereidheid in ons bedrijf. Ik ben langsgegaan bij de nachtploeg en de meesten vinden dat ze meer opslag verdienen voor het harde werk dat ze leveren om de economie draaiende te houden. Ze zijn vooral ontgoocheld dat ze daar geen erkenning voor krijgen”, aldus Slagmulder.

“0,4 procent is een gebrek aan respect”

Dirk Malfait is ABVV-vakbondsafgevaardigde bij Angelo Belgium Corporation, een bedrijf dat dieselmotoren maakt voor schepen en boten.

“De stakingsbereidheid hier in ons bedrijf is heel groot. Vooral bij de arbeiders zal het vrij goed opgevolgd worden. Alleen al bij de leden van mijn vakbond is er al 90 procent deelname.”

“Maximum 0,4 procent loonsverhoging vinden ze hier op de werkvloer lachwekkend. Het is totaal onrechtvaardig omdat heel wat aspecten niet worden meegenomen in deze onderhandelingen zoals de loonsubsidies en de RSZ-vermindering voor de werkgevers.”

Onrechtvaardig

“Het is al zover gekomen dat in die onderhandelingen over de lonen ook de zieken en de werklozen betrokken worden om ons op die manier voor het blok te zetten in dat nationaal overleg. We kunnen zogenaamd niets meer krijgen omdat anders de uitkeringsgerechtigden ook moeten verhoogd worden”.

“Daarnaast worden we ook telkens vergeleken met onze buurlanden. Maar op het vlak van lonen zijn we echt wel concurrentieel genoeg. Een andere truc van de werkgever is zeggen dat de indexaanpassing toch ook al een soort loonsopslag is. Maar dat is het helemaal niet. Het is gewoon een aanpassing van ons loon aan de inflatie. “

We hebben in ons bedrijf ondanks de corona gewoon kunnen verder werken. 0,4 procent bruto over twee jaar stelt helemaal niets voor. De mensen worden er moe van. ”

We hebben in ons bedrijf ondanks de corona gewoon kunnen verder werken. Het bedrijf was nooit stilgelegd. 0,4 procent bruto over twee jaar stelt helemaal niets voor. De mensen worden er moe van. En ook van het feit dat werkgevers zichzelf wegsteken achter die loonnormwetgeving. Het is een gebrek aan respect vinden veel werknemers.”

Winst gemaakt

“Een bonus zit niet mee in je loon en neem je ook niet mee in je sociale zekerheid zoals betaald verlof, de eindejaarspremie of pensioen.”

“We krijgen hier regelmatig kleine bonussen als de targets gehaald worden volgens afgesproken termijn. Dat wekt soms wel de indruk bij de werknemers dat het nog wel meevalt. Maar een bonus zit niet mee in je loon en neem je ook niet mee in je sociale zekerheid zoals betaald verlof, de eindejaarspremie of pensioen. Dat is soms wel moeilijk uit te leggen op de werkvloer omdat veel mensen op korte termijn denken.”

Ons bedrijf heeft het ondanks corona fantastisch goed gedaan en winst gemaakt. We zien ook wel dat onze werkgever de winst investeert in het bedrijf zoals het hoort en de RSZ-korting gebruikt voor extra aanwervingen. Dus op dat gebied is er wel een goed beleid. Terwijl een pak andere bedrijven die RSZ-korting uitkeren aan de aandeelhouders.”

“Dit nationaal loonakkoord is heel belangrijk omdat het voor alle sectoren is en voor heel het land. In onze sector staan de vakbonden nu wel sterk, maar dat is niet zo in alle sectoren. En het is vooral voor die mensen dat we het doen.”

“De weinige aandacht die we krijgen in de mainstream media gaat vooral over het feit dat het toch niet het moment is om loonopslag te vragen. Maar dan is de vraag, wanneer is het dan wel het moment?”

“De weinige aandacht die we krijgen in de mainstream media gaat dan vooral over het feit dat het toch niet het moment is om loonsopslag te vragen. Maar dan is de vraag wanneer is het dan wel het moment?”

“We willen dat die loonnormwet aangepast wordt en dat de kortingen die de werkgevers krijgen in rekening gebracht worden. En dan zie je dat we wel concurrentieel zijn in vergelijking met onze buurlanden. En dan is er wel degelijk marge is voor een aanvaardbare loonsopslag. Het draait voor ons om evenwicht en eerlijkheid“, vindt Dirk Malfait

“De werknemers willen boter bij de vis”

Kristel Van Damme is ACV Puls-vakbondsverantwoordelijke voor de distributiesector.

“We merken een grote bereidwilligheid om te staken, vooral in de voedingswinkels. En daar zit je met hetzelfde verhaal als dat van de mensen in de zorg. De medewerkers in de voedingswinkels hebben ook in de frontlinie gestaan tijdens de lockdowns. En zeker met de eerste lockdown was er heel veel stress door het hamstergedrag en dergelijke.”

Aankoopbonnen

“Er zijn wel een aantal premies uitbetaald in die periode maar dat was dan vooral in de vorm van aankoopbonnen in de eigen winkel. Je moet eerst dus zelf geld uitgeven om vermindering te krijgen. De werknemers zijn dit beu en willen boter bij de vis.”

“Ze zien dat bijvoorbeeld de hoge baas van AH Delhaize een loonsverhoging krijgt van 400 procent en zij moeten het doen met 0,4 procent. Ja dan krijg je verontwaardiging.”

“Er is vooral het gevoel dat er geen respect is voor hun werk. Ze zien dat bijvoorbeeld de hoge baas van AH Delhaize een loonsverhoging krijgt van 400 procent en zij moeten het doen met 0,4 procent. Ja dan krijg je verontwaardiging. Dankzij ons werk om alles aan te vullen, kunnen mensen hun voedsel aanschaffen. Ze vragen daar erkenning voor en dat is wel terecht.”

Goed geboerd

“We zitten in de distributiesector met twee soorten winkels. Enerzijds de voeding die het natuurlijk heel goed heeft gedaan. En anderzijds de niet-voeding die enorm te lijden heeft gehad door de lockdowns. Veel werknemers zitten daar op technische werkloosheid.”

“Zo blijven de kledingwinkels het moeilijk hebben, omdat we amper nog kleding kopen. We gaan niet meer naar kantoor, niet meer weg met vrienden en er zijn amper feestjes. En mensen letten ook meer op hun geld door de onzekere situatie. Van de niet-voeding zijn er echter ook wel een aantal winkels die het ook heel goed gedaan hebben zoals de doe-het-zelf zaken.”

“Voor ons is het vooral belangrijk dat werknemers in die winkels die het heel goed gedaan hebben, tenminste kunnen onderhandelen. Nu is de boodschap: het gaat moeilijk in heel de economie dus iedereen mag maximaal 0,4 procent verhoging krijgen.”

“Voor ons is het vooral belangrijk dat werknemers in die winkels die het heel goed gedaan hebben tenminste kunnen onderhandelen. Nu is de boodschap: het gaat moeilijk in heel de economie dus iedereen mag maximaal 0,4 procent verhoging krijgen. We krijgen dus de keuze om te onderhandelen over een opslag van 6 of 8 euro per maand, dat is toch lachwekkend.”

“Deze strenge loonnorm verhindert ook de werkgevers van goede wil om het harde werk van hun werknemers te belonen.”

Deze strenge loonnormwet verhindert ook de werkgevers van goede wil om het harde werk van hun werknemers te belonen. Ze moeten het doen met alternatieven in de marge zoals verhoging van maaltijdcheques, aankoopbonnen in eigen bedrijf, bedrijfswagen etc, maar dat zijn tijdelijke oplossingen. Verhoging van het bedrag van maaltijdcheques is goed maar als je een dagje ziek bent, ben je dat ook kwijt. De mensen willen liever een echte loonsverhoging.”

Schrijnende verhalen

“We hadden op 25/02 een aantal visueel sterke coronaproof-acties gehouden rond dat loonakkoord en daar hebben we nauwelijks aandacht voor gekregen in de mainstream media, dus we verwachten er nu ook weinig van, zeker nu met de lockdown. Als we in de media komen, gaat het ook vooral over het feit dat onze vraag naar loonopslag onverantwoord is. Maar we zeggen heel duidelijk dat we niet het onderste uit de kan willen in die sectoren of bedrijven waar het moeilijk gaat.”

“Ik hoor schrijnende verhalen van onze leden in de sector die ik opvolg.”

“De mensen hebben het al moeilijk om het einde van de maand te halen en als je dan in tijdelijke werkloosheid moet gaan en terugvalt op 70 procent wordt het wel krap. Ik hoor schrijnende verhalen van onze leden in de sector die ik opvolg. Bijvoorbeeld werknemers die in winkels in de luchthaven werkten, zitten nu al een jaar in tijdelijke werkloosheid. En het water staat hen tot aan de lippen. Zeker als de alleenstaanden. Mensen die ons mailen met ‘help, ik heb twee kinderen en ben alleen, als die tijdelijke werkloosheid niet meteen in orde komt, dan zit ik in de problemen’. Ze hebben geen buffer om aan te spreken.”

“Wij vragen een financiële erkenning voor al het werk dat geleverd is gedurende de hele coronaperiode in de vorm van een hoger brutoloon in plaats van gefoefel in de marge”, benadrukt Kristel Van Damme.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!