Jemen. Foto: VFX Aden / Oxfam

Jemen, na 6 jaar oorlog, op kantelpunt met tweede coronagolf die toeslaat te midden van hernieuwde gevechten

Er zijn steeds meer aanwijzingen dat er al een tweede golf van Covid-19 aan de gang is in Jemen, waarschuwt Oxfam vandaag, met een 22-voudige toename van het aantal geregistreerde gevallen in de afgelopen weken. Deze besmettingen komen op een moment dat gevreesd wordt dat hernieuwde gevechten honderdduizenden mensen zullen dwingen te vluchten.

dinsdag 23 maart 2021 17:43
Spread the love

 

Oxfam zei dat een tweede stijging verwoestend zou zijn voor een land dat zijn zevende oorlogsjaar ingaat, terwijl de VN al waarschuwt dat Jemen te maken heeft met de ergste hongersnood die de wereld in decennia heeft gezien. De komst van het regenseizoen in april, zou opnieuw cholera kunnen veroorzaken, die in combinatie met Covid het door zes jaar oorlog en economische ineenstorting gehavende gezondheidszorgsysteem zal overweldigen. Ondanks deze enorme nood is het hulpprogramma van Jemen voor meer dan 50 procent ondergefinancierd.

Het aantal geregistreerde gevallen van Covid-19 in de eerste twee weken van maart 2021 was 22 keer hoger dan het aantal gevallen in de eerste twee weken van februari.

Muhsin Siddiquey, Oxfams landendirecteur in Jemen, zei: “Jemen staat op een kantelpunt – miljoenen mensen wankelen al aan de rand van de afgrond, nu dreigen Covid, cholera en een intensivering van het conflict hen eroverheen te duwen. Veel mensen gaan niet naar het ziekenhuis als ze symptomen hebben – zelfs waar behandeling beschikbaar is kunnen velen de medische rekeningen niet betalen.”

“Omdat er weinig tests zijn, kunnen we de ware omvang van het probleem niet kwantificeren, maar we weten wel dat Covid snel toeneemt. Ik hoor dagelijks van nieuwe tragedies – mensen die aan Covid-achtige symptomen zijn overleden zonder medische hulp te krijgen.”

Oxfam zegt bezorgd te zijn dat de recente opleving van de gevechten de verspreiding van het virus in het land zal versnellen, doordat mensen gedwongen worden om voor hun veiligheid te vluchten. De escalatie van de vijandelijkheden rond Marib, waar onlangs een aantal gevallen van Covid zijn gemeld, is een van de zorgwekkende ontwikkelingen nu de oorlog in Jemen zijn zevende jaar ingaat.

Ontheemden

Sinds februari zijn meer dan 11.000 binnenlandse ontheemden in Marib opnieuw ontheemd geraakt, waarbij sommige hele kampen moesten worden geëvacueerd. Velen zijn al vier of vijf keer ontheemd omdat de frontlinies van de Jemenitische oorlog zijn verschoven. Plaatselijke functionarissen hebben Oxfam verteld dat ze denken dat het VN-cijfer een onderschatting is en dat er in werkelijkheid meer dan 3 miljoen mensen ontheemd zijn in het gebied.

Tot nu toe zijn meer dan 4 miljoen mensen ontheemd geraakt door het conflict en bijna 68 procent van de Jemenieten heeft humanitaire hulp nodig. De VN schat dat 1,2 miljoen mensen naar Marib zijn gevlucht, dat tot voor kort als relatief veilig werd beschouwd en de grootste intern ontheemde bevolking in Jemen herbergt.

Muhsin Siddiquey zei: “De mensen in Marib zijn wanhopig, ze staan voor de grimmige keuze tussen hier blijven met gevaar voor eigen leven en dat van hun kinderen, of vluchten naar de woestijn waar geen water of voedsel is. Over heel het land leven mensen onder intensievere gevechten en een tweede Covid-19 piek. Ik hoor vreselijke berichten over kinderen die worden gedood, huizen in woonwijken die worden getroffen en mensen die worden gedwongen te vluchten.”

Officiële cijfers spreken van 3.126 Covid-19 gevallen in Jemen en 723 doden, wat neerkomt op een sterftecijfer van 23 procent – een van de hoogste ter wereld. Maar aangezien er weinig tests zijn en er veel meldingen zijn van ziekte en sterfgevallen, ligt het werkelijke dodental door Covid ongetwijfeld veel hoger. Tot dusver is niemand in Jemen ingeënt tegen Covid-19, hoewel het land later deze maand vaccins verwacht te ontvangen.

De gezondheidszorg in Jemen werkt naar schatting op de helft van haar capaciteit van voor de oorlog, ondanks de enorm toegenomen behoefte aan gezondheidszorg. Veel zorgpersoneel is al maanden onbetaald, terwijl het land slechts 700 ICU-bedden en 500 beademingsmachines heeft voor een bevolking van 30 miljoen.

Het land worstelt met cholera sinds ‘s werelds ergste uitbraak vijf jaar geleden begon met meer dan 2,1 miljoen gemelde gevallen. Eerder deze maand hield de VN een donorconferentie om 3,85 miljard dollar op te halen, maar ontving minder dan 1,7 miljard dollar. Dit is minder dan in 2020 werd ontvangen en 1 miljard dollar minder dan het bedrag dat op de conferentie van 2019 werd toegezegd.

Muhsin Siddiquey, Oxfam’s landendirecteur in Jemen, zei: “Zelfs mensen die aan de raketten en kogels ontsnappen, hebben dagelijks te kampen met ziekte en ellende om te overleven. Jemenieten hebben zes lange jaren geleden. Dit conflict is door mensen veroorzaakt en deze sterfgevallen zijn te voorkomen. Met de inspanningen van de VN-gezant en de toezegging van de nieuwe Amerikaanse regering om vrede te sluiten, moet de internationale gemeenschap dit moment aangrijpen om collectief druk uit te oefenen op alle partijen om een einde te maken aan het lijden.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!