Bron: PxHere
IPS

“Pandemie toont dat we kinderen dringend moeten wapenen tegen desinformatie”

Kinderen worden vaak losgelaten op het internet, zonder dat ze enige digitale kennis hebben van de risico’s die het online leven inhouden. De Coalition for Digital Intelligence pleit voor een wereldwijde standaard voor digitale geletterdheid.

donderdag 18 maart 2021 21:58
Spread the love

 

Ouders zouden hun kinderen nooit de sleutel van de auto geven, zonder dat ze eerst rijlessen hebben gekregen. Volgens Douglas Gentile, hoogleraar Psychologie aan de Iowa State University, zouden ouders dezelfde aanpak moeten hanteren als ze hun kinderen loslaten op de digitale snelweg.

In een artikel in Nature Human Behaviour legt Gentile uit hoe de covid-19-pandemie heeft aangetoond hoe belangrijk het is om je kinderen digitale kennis bij te brengen voor je ze een computer in handen geeft. Hij pleit voor een wereldwijde standaard voor digitale geletterdheid.

“Kinderen worden blootgesteld aan allerlei online risico’s en covid heeft die nog doen toenemen omdat kinderen meer online zijn dan ooit”, zegt Gentile. “Als kinderen niet opgeleid zijn, kunnen ze onmogelijk weten waarvoor ze moeten uitkijken als ze zich op het internet begeven en dat houdt dus veel risico’s in.”

Universele aanpak nodig

Gentile heeft samen met enkele internationale collega’s en experts van de denktank DQ Institute de antwoorden van 145.000 kinderen en jongeren uit dertig landen geanalyseerd. Daaruit bleek dat 60 procent van hen kwetsbaar is voor cyberpesten, verslaving aan online gamen en geweld. Volgens Gentile wijzen de resultaten op een universeel probleem en dringt een globale aanpak zich op.

De standaard die hij heeft uitgewerkt werd goedgekeurd door het Institute of Electrical and Electronics Engineers (IEEE) Standards Association, de grootste vereniging ter wereld voor professionals zoals ingenieurs, wiskundigen en informatici. Gentile focust op digitale vaardigheden in acht domeinen: identiteit, gebruik, veiligheid, beveiliging, emotionele intelligentie, digitale geletterdheid, communicatie en wetgeving.

Veiligheid leren inschatten

Gentile is blij met de goedkeuring door het IEEE maar zegt ook dat het slechts een eerste stap is in de richting van het onderwijs. Volgens hem is het noodzaak dat schoolkinderen goed opgeleide digitale consumenten worden, zeker in tijden waarin desinformatie en misleidende online berichten pijlsnel toenemen.

“Als iedereen online kan posten wat hij of zij maar wil, ongeacht of boodschappen waar of vals zijn, moeten we de consumenten van vaardigheden voorzien om zelf te kunnen inschatten of een bericht of een aanbieding veilig is”, zegt hij. “Digitale geletterdheid zal de risico’s online niet verminderen, maar zal wel meer kritische mensen creëren die het systeem kunnen benutten waar het goed voor is, zonder dat het hen schade berokkent.”

Coalition for Digital Intelligence

Gentile en zijn collega’s hopen leerkrachten, ouders, academici en anderen te kunnen aanzetten om meer aandacht te hebben voor de ontwikkeling van digitale vaardigheden bij kinderen en jongeren. Samen met DQ Institute, de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO), de IEEE Standards Association en het

World Economic Forum, die samen de Coalition for Digital Intelligence vormen, zullen ze wereldwijd het onderwijs stimuleren om in te zetten op digitale vaardigheden.

Die training moet kinderen niet enkel beschermen tegen internetfraude en andere online risico’s, het helpt hen ook om voorbereid te zijn op de digitale toekomst, stelt de coalitie. “Meer en meer banen zijn minstens deels online. Het loont dus om kinderen op te leiden tot slimme digitale burgers.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!