Bron: Pixabay
IPS

In half jaar 10 miljoen mensen op de vlucht voor extreem weer

In de voorbije zes maanden zijn meer dan tien miljoen mensen hun huizen ontvlucht door extreem weer. Dat blijkt uit cijfers van het Internationale Rode Kruis.

donderdag 18 maart 2021 15:24
Spread the love

 

Wereldwijd moesten de voorbije zes maanden in totaal 12,6 miljoen mensen hun huis ontvluchten. In 2,3 miljoen gevallen lag de oorzaak bij conflicten en andere niet-klimaatgerelateerde oorzaken. In de overige gevallen ging het om extreem weer en gevolgen van de klimaatverandering, zoals overstromingen of extreme droogte.

Azië

Met name Azië is bijzonder zwaar getroffen, blijkt uit de cijfers, met 60 procent van het totale aantal ontheemden. “Azië lijdt veel meer dan welke andere regio dan ook”, zegt Helen Brunt, migratiecoördinator bij het Rode Kruis. “De rampen eisen een vreselijke tol van de armste gemeenschappen, die ook nog moeten bekomen van de economische en sociale gevolgen van de covid-19-pandemie”.

De cijfers belichten enkel de periode tussen september 2020 en februari van dit jaar, maar passen in een duidelijke trend op lange termijn, zegt het Rode Kruis. “We zien een alarmerende trend van mensen die ontheemd zijn door extremere weersomstandigheden, zoals de tyfoon Goni, ‘s werelds meest verwoestende storm vorig jaar, die in de Filippijnen aan land ging. In drie weken tijd kregen de Filippijnen evenveel stormen over zich heen, die samen meer dan 3 miljoen mensen troffen.”

Lange termijn

Het rapport vestigt ook de aandacht op de gevolgen op lange termijn nadat rampen hele dorpen of wijken verwoesten, onder meer op het vlak van huisvesting maar ook conflicten rond grond en eigendom. Vrouwen en kinderen op de vlucht voor extreem weer worden bovendien vaak geconfronteerd met een hoger risico op geweld.

“Er is dringend nood aan investeringen in oplossingen op langere termijn, vooraleer rampen nog meer mensen uit hun huizen verdrijven en afsnijden van een inkomen of hun gemeenschap”, zegt Brunt.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!