Klimaatadvocate met protestbord

Gentse ‘Advocaten’ voor het Klimaat: verslag

Zondagnamiddag 14 maart liep de Stadshal in Gent al snel vol ‘burgeradvocaten’, die hun steun wilden betuigen voor de rechtszaak van vzw Klimaatzaak tegen de Belgische regeringen voor hun ondermaats klimaatbeleid. Net als in bijna 100 andere Belgische steden stonden burgers er een minuut lang letterlijk stil bij de klimaatproblematiek,

maandag 15 maart 2021 17:58
Spread the love

 

jongen met protestbord "planeet in gevaar"

Foto: Febe Visart

Tegen 15u was het gezellig druk in de stadshal op de Poeljemarkt in Gent: Jong en oud stonden er per bubbel bij elkaar, gekleed in het zwart met zelfgemaakte advocatenbef. Velen van hen hadden bordjes bij zich om hun standpunt duidelijk te maken. “No time to waste!” “Onze slogans zijn op.”

vader met dochtertje en bord "Gent aan zee niet oké"

“Gent aan zee, niet oké”. Foto: Febe Visart

Nic Balthazar luidde de actie in met een krachtige speech. Na een alarmsignaal bleef iedereen een minuut lang even stil staan als het standbeeld van Vrouwe Justitia dat voor hen stond te pronken. Aan het einde van het protest droeg klimaatdichter Daniël met grootse overtuiging één van zijn gedichten voor.

2 organisatoren, waaronder Nic Balthazar

Twee van de organisatoren, waaronder Nic Balthazar. Foto: Febe Visart

standbeeld van Vrouwe Justitia voor de Stadshal

Standbeeld van Vrouwe Justitia voor de Stadshal. Foto: Febe Visart

Veel enthousiasme

De actie in Gent werd georganiseerd door Greenpeace Gent, XR Gent, LEF, Gents MilieuFront en een aantal bezorgde burgers. Dat de Gentenaren zich bewust zijn van de klimaatproblematiek, behoeft geen twijfel: de 100 beschikbare plaatsen waren er in een mum van tijd volzet.

ouders en 2 kinderen als klimaatadvocaat

Foto: Febe Visart

Ook in andere Belgische steden konden de acties op veel enthousiasme rekenen. “In deze uitzonderlijke tijden hadden we nooit verwacht dat zoveel mensen bereid zouden zijn om de moeilijke procedure te doorlopen die momenteel nodig is om een protestactie op te zetten”, geeft Sarah Tak, coördinator van Klimaatzaak, aan in een persbericht.

3 klimaatadvocaten met protestborden "respect our mother"

Foto: Febe Visart

De rechtszaak

Klimaatzaak is een burgeractie die de Belgische overheden via justitie wil dwingen om een daadkrachtiger klimaatbeleid te voeren. België moet haar CO2-uitstoot sterk terugbrengen om haar burgers te beschermen tegen dreigende klimaatrampen.

16 maart starten de pleitzittingen in de rechtbank op de oude NAVO-site in Haren. Met meer dan 50.000 mede-eisers wordt de zaak de grootste in de Belgische geschiedenis.

gezin met kinderwagen, protestborden en regenboogvlag

Foto: Febe Visart

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!