Bron: Feminist & Queer XR
Feminist & Queer XR

8 maart-actie Extinction Rebellion feminist & queer-circle

donderdag 11 maart 2021 20:20
Spread the love

 

Ter gelegenheid van de Internationale Stakingsdag voor Vrouwenrechten op 8 maart, hield Extinction Rebellions ecofeministische groep ‘Feminist & Queer XR’ een performance in het Centraal Station van Brussel. Aan de hoofdingang hing een groot spandoek met de boodschap: “Het patriarchaat en kapitalisme doden vrouwen en de natuur!”.

Op de trappen van het station gooiden enkele activisten – die de kapitalistische en patriarchale onderdrukking vertegenwoordigen – nepbloed op een tiental in het wit geklede vrouwen die bijgevolg hun dood ensceneerden. Door de megafoon luidden ondertussen de vele namen van vrouwelijke milieuactivisten uit alle hoeken van de wereld die vermoord werden. Ook plaatsnamen die verwoest zijn door menselijke uitbuiting of bedreigd zijn, werden genoemd.

De performance werd beëindigd met een positieve boodschap waarbij de vrouwen in het wit één voor één uit de dood herrezen en een menselijke ketting rond een grote opblaasbare aarde vormden. Op die manier vertolkten ze de vastberadenheid om door te zetten in de strijd voor de planeet en mensenlevens, en het belang van solidariteit.

Bron: Feminist & Queer XR

Bron: Feminist & Queer XR

De Feminist & Queer circle van XR Belgium wil met creatieve, ongehoorzame acties wijzen op het feit dat de ecologische crisis de bestaande machtsverhoudingen nog meer versterkt en reeds onderdrukte gemeenschappen harder treft. Met deze actie vestigen ze de aandacht op het geweld dat neoliberale verdragen met zich meebrengen door de onderdrukking, uitbuiting en moord op vrouwen, en die de natuurlijke milieus in een alarmerend tempo uitputten.

XR wijst erop hoe, aangezien onze consumptiegedreven economie een steeds grotere hoeveelheid hulpbronnen vereist, mijnbouw, houtkap, boringen en intensieve landbouw lokale gemeenschappen over de hele wereld direct treffen. Ze veroorzaken elk jaar de dood van duizenden mensen, vooral inheemse volkeren en milieuactivisten, en dragen in belangrijke mate bij tot de massale vernietiging van de biodiversiteit en tot klimaatverandering.

Bron: Feminist & Queer XR

Bron: Feminist & Queer XR

Door de vrouwelijke milieuactivisten die op brute wijze zijn vermoord te herdenken tonen ze aan dat de milieu- en klimaatcrises vrouwen, genderminderheden en sociaal gemarginaliseerde groepen onevenwichtig treft. In vele landen zijn het immers vooral vrouwen die land bewerken, wat hen bijzonder kwetsbaar maakt voor de aantasting van het milieu en de klimaatverandering.

Zij worden ook systematisch uitgesloten van onderhandelingen die hen rechtstreeks aangaan. Zij die zich publiekelijk durven uit te spreken om hun rechten te verdedigen en de aarde te beschermen riskeren gewelddadige gevolgen. Seksueel geweld, verkrachting of zelfs moord wordt gebruikt als een tactiek om hen het zwijgen op te leggen.

Bron: Feminist & Queer XR

Bron: Feminist & Queer XR

We hebben sterkere acties nodig om de stemmen te laten horen van diegenen die hier vandaag niet kunnen staan. Betogingen zijn een goed begin, maar je kunt nauwelijks het nieuws lezen zonder te horen over feminicides en de ecologische crisis heeft er nog nooit zo erg uitgezien als vandaag.

Er moet dringend iets aan gedaan worden, de tijd dringt. Bedrijven en regeringen moeten NU in actie komen.

Bron: Feminist & Queer XR

Bron: Feminist & Queer XR

Wij weigeren medeplichtig te zijn aan dit geweldadig economisch en patriarchaal systeem. We dringen de regeringen erop aan om hun verantwoordelijkheid op te nemen. Om zich actief in te zetten om levens en de natuur te beschermen. Vervuilende industrieën moeten verantwoordelijk worden gehouden voor de schade die ze veroorzaken en toekomstig geweld voorkomen.

We eisen de vooropstelling van levens op economische winst. Een samenleving die gelijke kansen biedt aan iedereen en waar respect centraal staat.

Bron: Feminist & Queer XR

Bron: Feminist & Queer XR

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!