Bron: Dokters van de Wereld
Opinie -

Internationale dag van de Vrouw(*): COVID-19-pandemie zorgt voor toenemende menstruatie- armoede bij kwetsbare & dakloze vrouwen

COVID-19 zorgt voor een toename van vrouwen die naar de rand van de samenleving worden geduwd. Dat constateren Dokters van de Wereld & partnerorganisatie Bruzelle op het terrein. Het terrein ziet een structurele toename van vrouwen die bij de organisaties aankloppen voor medische-, menstruatie-, en voedselhulpvragen.

maandag 8 maart 2021 16:46
Spread the love

COVID-19 duwt meer vrouwen naar de rand van de samenleving

De gezondheidscrisis is een economische & sociale crisis geworden die de sociale ongelijkheid in onze samenleving vergroot.  Sectoren met een grote vertegenwoordiging van vrouwen werden ernstig geraakt: de impasse in ondermeer de horecasector, de sector van de huishoudhulpen, sekswerkers en de informele economie zorgt voor een groeiende groep vrouwen die zonder inkomsten zijn gevallen.

En dat heeft zijn weerslag op het terrein: “We zien een nieuwe groep vrouwen die we voordien niet zagen in onze projecten en die nu voor het eerst bij ons en andere organisaties komen aankloppen voor hygiëneproducten, maskers, menstruatieproducten, kledij, voedsel en andere basishulp.” Vertelt Céline Glorie, referent Seksuele & Reproductieve Zorg. “Die nieuwe groep voegt zich bij de de groep vrouwen die voor de COVID-19 crisis al bij ons aanklopten voor humanitaire hulp, zoals dakloze vrouwen, vrouwen zonder papieren, vluchtelingen of vrouwelijke migranten in transit. Ook zij werden door de pandemie nog verder de precariteit in geduwd.”

Menstruatie-armoede neemt toe bij (dakloze) vrouwen in armoede

De terreinmedewerkers van Dokters van de Wereld, Bruzelle en andere organisaties zien  een toename van vrouwen die kampen met menstruatie-armoede: toegang tot menstruatieproducten is een basisproduct dat erg duur is voor wie in armoede leeft:  “Sinds enige tijd zien we met onze Medibus elke week een veertigtal vrouwen die bij ons aankloppen voor hygiënische-  en menstruatieproducten. Diezelfde groep vrouwen is vaak ook afhankelijk van voedselhulp of kledijdistributie: het gaat over vrouwen die door de pandemie in de armoede zijn beland en niet meer over eigen middelen beschikken om aan hun basisnoden te voldoen”, vertelt Maité Montuir, coördinator van het Brusselse Medibusproject voor Dokters van de Wereld. “Voor vrouwen die dakloos zijn is de menstruatie-uitdaging trouwens nog groter : de toegang tot veilige toiletten is door de lockdown veel moeilijker geworden. Hoe moet je van maandverband of tampon wisselen als je op straat leeft?”

De menstruatiecyclus treft elke maand de helft van de wereldbevolking gedurende zo’n 30 jaar, ook voor wie dakloos is of in grote armoede leeft.  Het gebrek aan kennis hierover en de stigmatisering leidt tot discriminatie, ongelijkheid en stress bij vrouwen(*) in moeilijke leefsituaties. De organisaties vragen om meer aandacht en beleidsmatige steun voor deze problematiek.

In samenwerking met de vereniging BruZelle verstrekt Dokters van de Wereld menstruatiekits aan de vrouwelijke patiënten in alle Belgische projecten. Vrijwilligers bieden ze spontaan aan bij de vrouwen zodat ze er niet om hoeven te vragen. In de projecten voor gezondheidspromotie bespreken vrijwilligers het onderwerp menstruatie het onderwerp mee uit de taboesfeer te halen.

 

(*) of mensen die zich identificeren als vrouw

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!