Bron: WWF België
Opinie - WWF België

“Red de biodiversiteit, samen en nu! Elke m² telt!”

De meer dan 100 partners van de Belgische beweging #SamenVoorBiodiversiteit roepen op en geven tips om samen met hen aan de slag te gaan voor meer biodiversiteit. Elke m² telt want ook in onze onmiddellijke omgeving kunnen kleinschalige acties een grote impact hebben! Beoogd resultaat: door het creëren van natuurplekjes bijdragen aan een biodiverse en gezonde planeet, waar het heerlijk wonen en leven is. Met de coronacrisis in gedachten een heerlijk vooruitzicht. En je kan er nog leuke prijzen mee winnen ook!

vrijdag 26 februari 2021 15:42
Spread the love

 

Gezondheid in gevaar

Onze planeet is ziek. Er gaan steeds meer en luidere alarmbellen af. De opwarming van het klimaat zorgt voor extreme weersomstandigheden en heeft ingrijpende gevolgen voor landbouw en onze voedselvoorziening. In onze oceanen wordt vis vervangen door plastic. Ontbossing en verdroging gaan steeds verder. Pandemieën zijn de zure kers op een taart die elke dag meer aanbrandt.

De roep om het anders aan te pakken klinkt steeds luider. Meer zorg voor de biodiversiteit rondom ons en verder weg, is dé remedie. Het zorgt voor een buffer tegen een verdere opwarming van het klimaat, geeft oceanen en bodems de ademruimte om te herstellen en is het beste geneesmiddel tegen opduikende ziektes. Biodiversiteit zorgt voor ons! De gezondheid van de planeet, het landschap en je leefomgeving weerspiegelt zich in je eigen gezondheid.

Terwijl voor sommige soorten en natuurtypes grote oppervlakken nodig zijn, wordt steeds meer duidelijk dat ook kleinschalige natuurelementen een belangrijke bijdrage kunnen leveren. Die hoeven niet ver van ons bed te liggen om van betekenis te zijn. Onze huizen en tuinen, onze scholen, bedrijven en hun terreinen, … beslaan een belangrijk deel van de oppervlakte van ons land. Door die natuurlijk in te richten en waar mogelijk uit te breiden – bv. door ontharding – voorzien we onder meer in extra habitat en verbindende stapstenen voor fauna en flora, dragen we bij aan de bestuiving, zorgen we voor verkoeling, en maken we infiltratie van water mogelijk.

Biodiversiteit als remedie

Daarom roepen de 100 partners van de beweging #SamenVoorBiodiversiteit op om samen aan de slag te gaan voor meer biodiversiteit: elke m² telt! En zo bij te dragen aan een gezonde planeet voor onszelf, onze kinderen en kleinkinderen. Alle tips en info vind je via www.samenvoorbiodiversiteit.be.

Het is helemaal niet moeilijk, voor sommige acties hoef je zelfs amper iets te doen: laat een stukje verwilderen (beste excuus voor het vervelende grasmaaien), vervang tegels door groen, plant een struik of boom, maak een geveltuintje, …

Op www.samenvoorbiodiversiteit.be kan je jouw inspanning(en) registreren. Dat is belangrijk om te meten hoeveel biodiversiteit erbij komt. En zo maak je ook kans op leuke prijzen: inkomtickets, t-shirts, verrassingspakketten, bloemenzaadjes, …

De beweging #SamenVoorBiodiversiteit

De beweging #SamenVoorBiodiversiteit bestaat uit meer dan 100 Belgische organisaties. Zij dragen samen de boodschap uit dat biodiversiteit broodnodig is voor ons overleven en welzijn. Objectief is om met de maatschappij samen een grote stuwende gemeenschap die een antwoord geeft op de biodiversiteitscrisis.

Geen institutionele of gemeenschapskloof binnen de beweging: ze omvat universiteiten en onderzoekers, NGO’s, milieuverenigingen, dierentuinen, natuurparken, musea en botanische tuinen, bedrijven, scholen, provincies, gemeenten en lokale actoren, Waalse, Brusselse, Vlaamse en federale overheden (https://samenvoorbiodiversiteit.be/nl/over/). Omdat echt iedereen aan zet is om te zorgen voor biodiversiteit. Zodat deze levensbelangrijke biodiversiteit kan zorg blijven dragen voor ons. Het behoud van de biodiversiteit dient een prioriteit te worden in ons leven van elke dag. Laten we iedereen overtuigen om van biodiversiteit ook hun prioriteit te maken.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!