Opinie - Greenpeace België

“Langer talmen met ambitieus luchtkwaliteitsbeleid is onaanvaardbaar”

Het hof van beroep van Brussel behandelde deze namiddag de zaak rond luchtkwaliteit die Greenpeace tegen de Vlaamse overheid heeft aangespannen. Greenpeace is ervan overtuigd dat ook de rechter van het hof van beroep zal oordelen dat de Vlaamse overheid faalt op het vlak van luchtkwaliteitsbeleid. Een uitspraak wordt verwacht rond 31 maart.

woensdag 24 februari 2021 22:56
Spread the love

 

“Wat wij vragen is simpelweg dat de Vlaamse overheid haar plichten aan de bevolking nakomt”, zegt Joeri Thijs, expert Luchtkwaliteit bij Greenpeace. “Sinds we deze rechtszaak zijn gestart in 2017 zijn naar schatting al meer dan 30.000 landgenoten vroegtijdig gestorven door de gevolgen van ongezonde lucht. Langer blijven talmen is onaanvaardbaar.”[1]

De lange procedureslag

In september 2017 daagde Greenpeace de Vlaamse regering voor de rechter omwille van de ongezonde lucht in Vlaanderen, en meer bepaald het blijvend overschrijden van de Europese normen voor stikstofdioxide (NO2).[2]

De rechter gaf Greenpeace gelijk en oordeelde dat de Vlaamse regering binnen het jaar na de betekening van het vonnis (6 november 2018) een luchtkwaliteitsplan moest opstellen, dat aantoont hoe deze illegale overschrijdingen zo snel mogelijk weggewerkt kunnen worden. De rechtbank koppelde daaraan een dwangsom van 1.000 euro per dag bij niet naleving van het vonnis.

Het plan waarmee de Vlaamse regering in 2019 op de proppen kwam, was ruimschoots onvoldoende. Greenpeace stuurde daarop een deurwaarder naar het kabinet van de minister, waarop de zaak voor de beslagrechtbank kwam. De organisatie kreeg ook daar gelijk. Vlaanderen ging hiertegen in beroep en die zitting vond vandaag plaats. Het verdict wordt eind maart verwacht.

Eind 2018 kreeg ons land al een aanmaningsbrief van de Europese Commissie voor het niet respecteren van de Europese grenswaarden voor stikstofdioxide. Vorige week tikte de Europese Commissie ons land hiervoor opnieuw op de vingers. Wanneer ons land binnen de twee maanden niet antwoordt op deze nieuwe aanmaning kan de Europese Commissie de zaak doorverwijzen naar het Europese Hof van Justitie.

“Een ambitieus plan om de luchtkwaliteit te verbeteren heeft alleen maar voordelen: voor onze gezondheid, voor het klimaat en voor de leefbaarheid van onze steden en gemeenten”, besluit Joeri Thijs.

Noten:

[1] Uit berekeningen van het Europees Milieuagentschap blijkt dat in ons land jaarlijks meer dan 9000 mensen voortijdig sterven ten gevolge van de slechte luchtkwaliteit: https://www.eea.europa.eu/publications/air-quality-in-europe-2019

https://www.thelancet.com/journals/lanplh/article/PIIS2542-5196(19)30059-2/fulltext

[2] Vlaanderen is al sinds 2010 in overtreding met de NO2-normen van Europa. Het kreeg uitstel tot 2015 maar zal met het huidige plan in het allerbeste geval pas in 2025 aan de NO2 normen van Europa tegemoet komen, die eigenlijk al vrij laks zijn in vergelijking met wat nodig is voor onze gezondheid.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!