Paul Bekaert, Lieven De Cauter, ea

Stop de heksenjacht op Belgisch-Turkse journalist

donderdag 18 februari 2021 16:09
Spread the love

Op 10 februari 2018 plaatste Erdogans minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu de Belgisch-Turkse journalist en mensenrechtenactivist Bahar Kimyongür op een lijst van ‘gezochte terroristen’, waarbij hij een premie van een miljoen Turkse pond uitloofde voor elke informatie die leidt tot zijn aanhouding. Het regime beloofde potentiële verklikkers dat het ‘hun anonimiteit zou respecteren op grond van het staatsgeheim’.

Zoals het Turkse Ministerie van Binnenlandse Zaken zelf aangeeft, zijn de instellingen van de Turkse diplomatie officieel ten dienste gesteld van dit uitgebreide systeem van bewaking en repressie in het buitenland. In Frankrijk werden op 9 januari 2013 drie Koerdische militanten vermoord door Ömer Güney, een Turkse agent van de inlichtingendienst die bekend staat onder het acroniem MIT. De huidige ambassadeur in Frankrijk van het Erdogan-regime is niemand minder dan Ismail Hakki Musa, de voormalige adjunct-directeur van het MIT. Hij was van 2011 tot 2012 ook ambassadeur van Turkije in België. Deze collusie tussen geheimagenten en diplomaten van het regime is zorgwekkend.

Op de lijsten met gezochte personen van het Turkse regime, waarop de naam Bahar Kimyongür voorkomt, staan kriskras door elkaar jihadisten van de Islamitische Staat, voormalige functionarissen van het regime, die ervan beschuldigd worden deel uit te maken van het netwerk van de verbannen prediker Fethullah Gülen en die de staatsgreep tegen Erdogan zouden hebben gesteund,  militanten van radicaal links in Turkije, en ook Koerdische rebellen en politieke leiders. De foto’s van de door de autoriteiten geëlimineerde activisten zijn met rode letters doorgestreept met het opschrift geneutraliseerd.

Deze lijsten zijn onderverdeeld in vijf verschillende kleurencategorieën en lopen uiteen van rood tot grijs. De Belgisch-Turkse Bahar Kimyongür is op de groene lijst geplaatst – die qua gevaarlijkheid overeenkomt met terroristen van de derde graad, na de rode en de blauwe lijst en vóór de oranje en de grijze lijst. In februari vorig jaar, twee jaar na zijn opname in deze lijst, werd de premie voor zijn vangst verdubbeld. Omgerekend bedraagt het door de regeling geboden bedrag voor het hoofd van de Belgische staatsburger thans 234.000 euro. De heftigheid waarmee het regime investeert in de criminalisering van een onschuldige Buitenlandse burger, steekt schril af tegenover de onverschilligheid tegenover de noden van de Turkse bevolking.

De laatste jaren is het geweld tegen Turkse tegenstanders in Europa letterlijk geëxplodeerd: de poging tot ontvoering van een zakenman in Bern door Turkse diplomaten in Zwitserland in 2016, de geplande moord op het Oostenrijkse parlementslid van Koerdische afkomst Berivan Aslan in 2020, de aanslag op de journalist Abdullah Bozkurt in de buurt van zijn huis in Stockholm afgelopen najaar, terugkerende doodsbedreigingen aan het adres van de in Berlijn verbannen journalist Can Dündar, de mesaanval op de Duits-Turkse bokser Ünsal Arik… We herinneren eraan dat ook Bahar Kimyongür in juni 2018 zelf met een mes werd bedreigd door een pro-Erdogan misdadiger in de gebouwen van de Raad voor Vreemdelingengeschillen in Brussel, samen met de politieke activist die hij begeleidde. Gezien de lange reeks misdaden van het Ankara-regime en zijn handlangers, hebben wij zeer ernstige redenen om aan te nemen dat Bahar Kimyongür in gevaar is.

Wij begrijpen dan ook niet hoe, in deze context van blind geweld tegen de Turkse oppositie, leiders van het Turkse regime door de Europese instellingen in België kunnen worden verwelkomd zonder dat dit soort praktijken het voorwerp uitmaken van de minste kritiek. Vorige maand nog werd minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavusoglu ontvangen door het Europees Parlement. Bij die gelegenheid bracht hij schaamteloos de volgende boodschap: “Het is tijd om een nieuwe bladzijde in het EU-toetredingsproces te openen“. Deze verklaring was een ideale gelegenheid om hem te vertellen over de schandalige praktijken die zijn regime gebruikt in zijn klopjacht op dissidenten, ook in het buitenland. Maar helaas, Europa heeft gezwegen tegenover het hoofd van de Turkse diplomatie.

Bahar Kimyongür heeft dringend de steun nodig van de Belgische, Europese en internationale instellingen en van de gehele civiele samenleving. Want hoewel de publicatie van deze “groene fatwa”, zoals hij het noemt, tot nog toe gelukkig geen gevolgen heeft gehad voor zijn fysieke integriteit, dient zij als munitie in de campagne van laster en bedreigingen die agenten van het regime op sociale netwerken tegen hem voeren. Wij roepen de Belgische, Europese en internationale instanties dan ook op om van het regime in Ankara te eisen dat de journalist Bahar Kimyongür onmiddellijk van deze ‘terroristenlijsten’ wordt geschrapt. Tegelijk zou men dergelijke praktijken onaanvaardbaar en onwettig moeten verklaren.

Paul Bekaert, advocaat, oud-stafhouder
Eric Corijn, sociaal geograaf, VUB
Patrick Deboosere, demograaf, VUB
Ludo De Brabander, Vrede vzw
Lieven De Cauter, filosoof, KU Leuven
Alexis Deswaef, avocat, vice-président Fédération internationale pour les droits humains
Jean-Philippe de Wind, avocat
Josy Dubié, sénateur honoraire
Jan Fermon, advocaat
Jean Flinker, le Cléa
Paul Goossens, journalist
Rudi Laermans, socioloog, KU Leuven,
Anne Maesschalk, avocate
Anne Morelli, historienne, em. ULB
Dogan Ozguden, Info-Tür
Riccardo Petrella, professeur émérite de l’UCL, Belgique
Isabelle Stengers, philosophe, chargée de cours émérie, ULB
Olivia Venet, avocate, Présidente de la Ligue des droits humains
Kati Verstrepen, advocaat, Voorzitter liga voor mensenrechten
Pascale Vielle, juriste, UCL
Walter Zinzen, ex-journalist en opiniemaker

 

 

 

(hier de website met daarop de lijsten van ‘terroristen’: www.terorarananlar.pol.tr )

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!