© Vredesactie
Opinie -

Vredesactie roept Waalse overheid op juridisch kat-en-muisspel over wapenexport naar Saudi-Arabië te staken

Vandaag berichten Knack en Le Soir dat de Waalse overheid nieuwe vergunningen voor Saudi-Arabië heeft verleend. Die onthullingen komen er naar aanleiding van een rapport van Vredesactie dat de inzet van Belgische wapens in het noorden van Jemen documenteert. In maart én augustus 2020 schorste de Raad van State nog een groot deel van de Waalse wapenexport naar Saudi-Arabië.

woensdag 10 februari 2021 12:34
Spread the love

 

Onderzoek van Knack en Le Soir toont vandaag aan dat voor de tweede keer op een half jaar tijd de Waalse overheid de uitspraak van de Raad van State probeert te omzeilen door nieuwe exportvergunningen te verlenen. In maart en augustus 2020 schorste de Raad van State namelijk een groot deel van de Waalse wapenexportvergunningen voor Saudi-Arabië. Die rechtszaken hebben een grote impact. Volgens de laatste beschikbare cijfers van de Nationale Bank viel in 2020 de wapenexport naar Saudi-Arabië terug tot 40 miljoen euro. In 2019 was dat met 200 miljoen euro nog het vijfdubbele.

“Door de vergunningen in te trekken en nadien te vernieuwen, speelt de Waalse overheid een juridisch kat-en-muisspelletje.”, reageert Bram Vranken van Vredesactie. “De Waalse regering weet dat de wapenexport naar Saudi-Arabië illegaal is volgens het eigen wapenhandeldecreet, maar kiest ervoor om economische belangen te laten primeren.”

Nieuw rapport bewijst inzet Belgische wapens in Jemen

Een nieuw rapport van Vredesactie dat vandaag gepubliceerd werd toont bovendien aan dat Waalse wapens worden ingezet in Jemen. Op basis van satellietbeelden, foto’s en filmpjes kan Vredesactie aantonen dat de Saudische Nationale Garde in augustus 2019 wapens van FN Herstal en Mecar inzet bij grootschalige gevechten in het noorden van Jemen. Het gaat om verschillende types vuurwapens en munitie van FN Herstal en om granaten en een zwaar kaliber munitie van Mecar.

“Zowel de Italiaanse als Amerikaanse overheid beslisten in de afgelopen weken om de export naar de Saudische coalitie drastisch in te perken. Het is hallucinant dat de Waalse overheid blijft volharden in de boosheid. De kans dat de wapens die nu geëxporteerd worden door het Waals gewest, ingezet worden in Jemen is reëel”, stelt Vranken.

De door Saudi-Arabië geleide coalitie is sinds 2015 betrokken in de oorlog in Jemen. Volgens de Verenigde Naties is het de ergste humanitaire crisis ter wereld. 80 procent van de bevolking heeft behoefte aan hulp. Alle strijdende partijen maken zich schuldig aan grove schendingen van het internationaal recht.

 

Met de campagne IkStopWapenhandel.eu ijvert Vredesactie voor dwingende regels om de wapenhandel te stoppen. IkStopWapenhandel.eu brengt de wapenhandel in kaart, haalt de wapenhandelaars uit de anonimiteit en grijpt in daar waar we wapenhandel kunnen stoppen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!