Bron: Kremlin.ru, Wikimedia Commons / CC BY 4.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Opinie -

Merkel en Macron willen eigen Europese koers tegenover China

Zowel de Duitse kanselier Merkel als de Franse president Macron vinden dat Europa tegenover China zijn strategische autonomie moet behouden. Ze willen zich niet laten meeslepen in een anti-China politiek.

dinsdag 9 februari 2021 23:31
Spread the love

 

Omdat Washington aandringt op een gemeenschappelijke politiek van de VS en de EU tegenover China was een Europese reactie te verwachten. Enkele dagen geleden noemde de nieuwe Amerikaanse president Biden in zijn eerste toespraak over buitenlandse politiek China ‘de meest ernstige concurrent’ van de VS.

Kanselier Merkel en president Macron hebben hier op gereageerd na de online vergadering van de Frans Duitse Defensie en Veiligheidsraad. Merkel stelde op een gemeenschappelijke persconferentie dat de EU zijn eigen politiek tegenover China moet hebben. Een eerste stap in die richting is het investeringsakkoord met China. De EU-politiek tegenover China moet wel rekening houden met sommige punten van overeenstemming met de Verenigde Staten. Niettegenstaande dit zijn er talrijke redenen  zoals de strijd tegen de klimaatwissel en andere om te werken met China zodat het multilateralisme versterkt wordt, aldus de Duitse kanselier. Meer bepaald vindt Merkel het idee van een loskoppeling (van China) in het digitaal tijdperk geen goed idee.

De Franse president Macron gaf aan dat Europese soevereiniteit inhoudt de macht zelf te beslissen en dat dit geen strategie inhoudt om zich af te stemmen op gelijk wie. Ten tweede geloven we in vrede en stabiliteit zodat een opvoering van de spanning vermeden wordt, aldus Macron. Ten derde hebben we meervoudigheid nodig in de relaties met China. Dit houdt partnerschap in op bepaalde punten zoals het klimaat waarvoor China sinds het Parijse akkoord een betrouwbare partner was.

Ook woensdag had president Macron dezelfde mening geuit voor een in Washington gebaseerde denktank Atlantic Council. Hij zei een situatie waarbij allen tegen China zouden samenspannen contraproductief te vinden, zelfs al staat de EU dichter bij de VS qua gedeelde waarden. Hij vroeg zich af wat de reactie van China zal zijn nu de VS zichzelf opnieuw wereldwijd engageert. Een telefonisch gesprek tussen Yang Jiechi en zijn VS-collega Blinken bracht alvast geen soelaas. Yang benadrukte de VS zich niet te mengen in intern Chinese problemen zoals Taiwan, Hongkong en de Oeigoeren. Waarop Blinken repliceerde dat hij zou blijven ijveren voor meer ‘democratie’ in Taiwan, Hongkong en Xinjiang. President Macron opperde tenslotte nogmaals zijn eerder voorstel om een top te houden met de vijf permanente leden van de UN-Veiligheidsraad. Overigens zal Frankrijk volgend jaar gedurende het eerste semester voorzitter zijn van de Europese Unie

 

Bronnen:

Xinhua, Politico, SCMP

 

Jan Jonckheere is redacteur bij chinasquare.be. Dit artikel is eerder op chinasquare.be gepubliceerd.

Bron: Kremlin.ru, Wikimedia Commons / CC BY 4.0 

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!