Bron: Pixabay
IPS

Helft meer CO2 in de atmosfeer dan voor 1800

Nog dit jaar zal de CO2-concentratie in de atmosfeer tot de helft hoger klimmen dan vóór de industriële revolutie, een symbolische drempel. Dat blijkt uit berekeningen van de Britse meteorologische dienst Met Office. 

maandag 11 januari 2021 18:04
Spread the love

 

Het Met Office voorspelt dat de CO2-concentratie dit jaar met zo’n 2,29 deeltjes per miljoen zal stijgen tegenover vorig jaar. Die stijging wordt veroorzaakt door de verbranding van fossiele brandstoffen en ontbossing, maar is iets kleiner dan normaal. Dat komt omdat regenwouden dankzij het weerfenomeen La Niña iets meer CO2 opnemen dan andere jaren. 

Maar het effect kan niet verhinderen dat de CO2-concentratie in de atmosfeer van april tot juni meer dan 417 deeltjes per miljoen zal bedragen. Het is een symbolisch belangrijke drempel, want 50 procent meer dan de 278 deeltjes per miljoen aan het einde van de achttiende eeuw, voor de industriële revolutie.

De jaarlijkse piek zal worden gevolgd door een tijdelijke daling van de concentraties doordat ecosystemen tijdens het groeiseizoen in het noordelijk halfrond meer CO2 opnemen. Maar vanaf september zal de CO2 weer stijgen, zegt het Met Office. Het jaargemiddelde zal circa 416,3 deeltjes per miljoen zijn.

Pandemie

“Aangezien CO2 heel lang in de atmosfeer blijft, komt de uitstoot van elk jaar bovenop die van voorgaande jaren”, zegt Richard Betts, hoogleraar Klimaatwetenschappen en hoofd Klimaatonderzoek bij het Met Office. “Hoewel de covid-19-pandemie ervoor zorgde dat er in 2020 wereldwijd 7 procent minder CO2 werd uitgestoten dan in voorgaande jaren, droeg die uitstoot dus verder bij aan opbouw in de atmosfeer. De uitstoot is nu ook bijna teruggekeerd naar het niveau van vóór de pandemie.”

Betts waarschuwt dat de CO2-concentratie in de atmosfeer steeds sneller stijgt. “Het duurde meer dan 200 jaar om met 25 procent te stijgen”, zegt hij. “Maar het duurde amper dertig jaar om verder tot 50 procent te stijgen. Om dat tempo te vertragen, moet de wereldwijde uitstoot snel verminderd worden, en om de groei te stoppen moeten we de uitstoot tot netto nul herleiden. Dat moet in de volgende dertig jaar gebeuren als we de opwarming tot 1,5 graden willen beperken.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!