Opinie - Kurt De Loor.

Misschien toch even de nieuwjaarsknuffel aan de bomma overslaan, in de hoop dat je ze een pintje kan trakteren op een festival deze zomer?

Eén ding is zeker: er komt een tijd na corona. De hamvraag is wanneer dat zal zijn. De 96-jarige Jos Hermans uit Puurs die als eerste werd gevaccineerd reageerde alvast enthousiast: ‘Laat maar komen’. Staat de deur bijna op een kiertje om het leven opnieuw op een veilige manier te openen? Ik hoop het met u mee. Voor u en voor mij, maar ook oa. voor de eventsector. Zij waren het die als eerste hun activiteiten moesten staken bijna tien maanden terug en zij zijn het die als laatste opnieuw aan de slag zullen gaan. “Het mooiste nieuwjaarscadeau dat we hen kunnen geven is zo weinig mogelijk besmettingen,” zegt Vlaams Volksvertegenwoordiger (Vooruit) en organisator van ROCK ZOTTEGEM Kurt De Loor.

woensdag 30 december 2020 17:29
Spread the love

Deze coronacrisis vergt heel wat, van heel wat mensen. Een versoepeling van de coronamaatregelen zit er waarschijnlijk nog niet onmiddellijk aan te komen. Laat staan dat we binnenkort met z’n allen vrolijk op één tegel staan te dansen of dat bedrijven grote beurzen zullen organiseren. Dat we in 2021 een festivalzomer zullen kennen zoals anders, toen corona nog een onschuldig biertje was, is weinig waarschijnlijk. Als de evenemententrein zich binnen x-tal maanden opnieuw op gang trekt (met uitstel want een evenement organiseer je niet van vandaag op morgen), stelt zich nog een andere vraag. Zal het publiek wel klaar zijn om snel opnieuw richting massa-events te trekken? En in welke vorm? Is de anderhalvemetersamenleving klaar om samen met een gelijkgestemde onbekende te staan headbangen? Zijn we bereid om onze bubbel uit de breiden met honderd andere muziekliefhebbers. Toekomstmuziek!

De eerste vaccinaties openen wel perspectief. Binnenkort kunnen we de deur naar het ‘normale’ leven opnieuw openen. Centimeter voor centimeter en op een veilige manier natuurlijk. De tunnel mag nog lang zijn, er schijnt wel licht op het eind. En dat is nodig ook. De Belgische eventsector heeft de voorbije decennia bewezen dat ze veerkrachtig en creatief is, dat ze bergen kan verzetten. De mensen die ik de voorbije vijfentwintig jaar als festivalorganisator leerde kennen zijn doeners, geen klagers. Alleen hebben ook zij een gezin, leningen af te betalen en plannen voor de toekomst. Alles staat vandaag on hold.

2020 was een rampjaar en dat is nog licht uitgedrukt. Kunnen we nu al aftellen naar volgend jaar, alsjeblief? Laat ons er allemaal samen voor zorgen dat de eventsector in 2021 opnieuw op ‘play’ kan duwen. Jij kan dat. Wij kunnen dat. Dat team van 11 miljoen Belgen kan dat. Misschien dus toch nog even die nieuwjaarsknuffels bij de bomma overslaan, in de hoop dat je ze een pintje kan trakteren op Pukkelpop, Werchter of één van de vele honderden andere events in 2021? Misschien toch passen voor die asociale lockdownfeestjes, in de hoop om in de loop van volgend jaar een optreden van jouw favoriete band mee te pikken? En misschien toch netjes dat vaccin laten zetten als het jouw beurt is? Is het niet voor jezelf, dan voor de cafébaas van jouw stamkroeg? Of voor de muzikanten, geluidstechnici, lichtmannen, podiumbouwers in de familie?

Fuck 2020, hopelijk zit er meer muziek in 2021!

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!