bosbrand

Factuur van een jaar klimaatrampen: 123 miljard euro

De vijftien grootste klimaatrampen dit jaar hebben samen 123 miljard euro gekost, blijkt uit een rapport van de ngo Christian Aid. De cijfers zijn gebaseerd op verzekerde verliezen, waardoor de werkelijke kosten nog hoger kunnen uitvallen.

woensdag 30 december 2020 12:14
Spread the love

Van de vijftien rampen in het rapport zijn er negen die elk meer dan 4 miljard euro aan schade hebben veroorzaakt. De stormen Ciara en Alex in Europa alleen al hadden een gezamenlijke kostprijs van bijna 4,9 miljard euro. De Verenigde Staten kregen dan weer te kampen met een recordcombinatie van orkanen en bosbranden, samen goed voor meer dan 49 miljard dollar aan schade.

Arme landen

Omdat het rapport gebaseerd is op cijfers van verzekerde schade lijken rijke landen relatief harder getroffen. Maar dat geeft een vertekend beeld, zegt Christian Aid: arme landen zijn vaak nog zwaarder getroffen. Zuid-Soedan bijvoorbeeld heeft een van de ergste overstromingen ooit achter de rug, waarbij 138 mensen omkwamen en de oogsten werden vernietigd.

Cycloon Amphan veroorzaakte in de Golf van Bengalen in amper enkele dagen tijd een verlies van meer dan tien miljard euro. Andere gebeurtenissen slepen maandenlang aan, zoals droogtes of de overstromingen in China, die voor 26 miljard euro schade aanrichtten. Zes van de tien duurste rampen gebeurden in Azië, waarvan vijf verband hielden met een buitengewoon regenachtig moessonseizoen.

In Afrika verwoestten zwermen sprinkhanen voor 7 miljard schade aan oogsten en gewassen. De omvang van de zwermen wordt in verband gebracht met natte weersomstandigheden.

Rijke landen

De extreme gebeurtenissen onderstrepen de noodzaak van dringende klimaatactie, zegt Christian Aid. Het Klimaatakkoord van Parijs is net vijf jaar geworden, maar het is van groot belang dat landen meer ambitieuze doelstellingen aannemen op de volgende klimaattop in Glasgow.

“De coronapandemie is natuurlijk een grote zorg geweest dit jaar”, zegt Kat Kramer van Christian Aid. “Voor miljoenen mensen in kwetsbare delen van de wereld komt de klimaatcrisis daar bovenop. Het goede nieuws is dat we, net als het vaccin voor covid-19, oplossingen hebben voor de klimaatcrisis. We moeten fossiele brandstoffen in de grond houden, hernieuwbare energie stimuleren en de mensen die lijden in de frontlinie helpen.”

Kramer ziet kansen in 2021. “President-elect Biden in het Witte Huis, sociale bewegingen over de hele wereld die oproepen tot actie, groene herstelpakketten

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!