Open brief - Grootouders voor het Klimaat,

Oma en Opa, schrijf je kleinkind een Nieuwjaarsbrief

Grootouders voor het Klimaat (GvK) start op maandag 28 december de campagne “Oma en opa, schrijf je kleinkind een Nieuwjaarsbrief”. GvK roept alle grootouders op om een nieuwjaarsbrief te schrijven voor hun kleinkinderen.

zondag 27 december 2020 16:09
Spread the love

Grootouders delen op hun sociale media een filmpje, waar jeugdauteur en ambassadeur van Grootouders voor het Klimaat Linda Van Mieghem haar nieuwjaarsbrief voorleest aan haar kleindochter Emeline.

De dingen eens op hun kop zetten, lijkt me een goede zaak”, zo begint ze haar brief. Lees hem hier.

“Het begon als een ludiek idee in de aanloop naar nieuwjaar 2020”, zo herinnert zich Hugo Van Dienderen, co-voorzitter van Grootouders voor het Klimaat. “In 2019 waren we wekelijks op straat gekomen met de klimaatjongeren, achter onze banner ‘Een leefbare wereld voor onze kleinkinderen’ en dat wilden we bestendigen met een oproep om eens een – omgekeerde – nieuwjaarsbrief te schrijven.”

Op 1 januari 2020 kreeg die nieuwjaarswens veel bijval. Hij werd toen geschreven door jeugdauteur en GvK-ambassadeur Marc De Bel. Lees hem hier.

“ Beste Kleinkoters,
Jullie zijn de pijlen, wij de bogen die zich (in)spannen om jullie zo ver mogelijk de wereld en de toekomst in te schieten.”
Marc De Bel, jeugdauteur – 1 januari 2020

“Dit jaar krijgt deze nieuwjaarsbrief nog meer betekenis” zegt Hugo Van Dienderen, “ we herinneren ons allemaal het beeld van de grootouders die hun kleinkinderen alleen van achter hun raam mochten zien. Het voorbije jaar hebben we die bijzondere band, over generaties heen, nog duidelijker gevoeld, ook nu weer met het gemis rond de kerstdis. Daarom is het nu hét moment om je toekomstwensen en genegenheid voor deze ‘kleinkoters’ eens te verwoorden. ‘Knuffelcontact’ is niet voor niets tot woord van het jaar verkozen…”

Grootouders voor het Klimaat hopen dan ook dat veel leeftijdgenoten de brief van deze jeugdauteurs, of een eigen versie, aan hun kleinkinderen voorlezen.
(Al zal dat spijtig genoeg met de nodige ‘knuffel-afstand’ moeten).

Grootouders voor het Klimaat delen de tekst op hun website .

Je kunt je eigen brief, foto’s of filmpjes ook opsturen, de beste worden op hun sociale media gedeeld. Stuur ze naar pers@grootoudersvoorhetklimaat.be.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!