Interview -

‘Werkvloer niet inclusief? Dan haken LGBTI-personen af’

Wereldwijd staan activisten op voor een veilige werkvloer, vrij van intimidatie en geweld. Ook LGBTI-organisaties geloven erin. We spraken erover met Ellis Aukema van çavaria.

vrijdag 18 december 2020 10:45
Spread the love

 

Is discriminatie van LGBTI+-personen op het werk een probleem?

Maar de macho’s moeten wél een grote inspanning doen …

“Ook dat klopt niet. Wie stoort zich aan lichtjes aangepaste teksten op de bedrijfswebsite? Een diversere foto op de homepage? Voor LGBTI+-personen is dat een grote stap, voor machomannetjes een bijzaak.

Trouwens, ben jij minder heteroseksueel omdat je collega homoseksueel is?”

Wat met de meest extreme LBGTQ-haters op de werkvloer?

“Je kan altijd in gesprek gaan met extremen. Er zijn goede voorbeelden waarbij daders van agressie in contact gebracht worden met hun overlevers via bemiddeling. Uit zo’n gesprekken volgt vaak vruchtbare verandering.

Met Let’s Go By Talking, een ander project dat ik opvolg, willen we die vorm van herstelbemiddeling toepassen op haatmisdrijven tegen LGBTI+-personen. Maar je moet natuurlijk niet wachten tot er iets strafbaars gebeurt. Je kan perfect met een bemiddelaar of een vorming mensen overtuigen.”

Hebben vakbondsdelegees een rol te spelen?

“Zeker en vast. Er zijn altijd mensen die we ondanks onze veelzijdige vormingen, niet bereiken. Delegees kunnen inclusie bij die groep bevorderen. Daarnaast hebben zij meer mogelijkheden om het management onder druk te zetten.

Ze kunnen genderinclusie aankaarten bij collega’s, bij het comité voor veiligheid en gezondheid op het werk. Maar ze kunnen ook zichzelf bijscholen. Zo hebben we de gratis tool waarbij we verschillende concepten rond LGBTQI uitleggen via de genderkoek.”

Tot slot: wat moet een LGBTQI+-persoon doen als die zich onveilig voelt op de werkvloer?

“Daar is geen eenduidig antwoord op. Er zijn bovendien onderweg veel drempels. Eerst en vooral moet je erkennen dat er een probleem is, dat het gelinkt is aan je genderidentiteit of -expressie.

Daarna is het belangrijk om de moed samen te rapen, iemand in vertrouwen te nemen en erover te spreken. Dat kan met een bevriende collega of de vertrouwenspersoon op het werk. Samen kan je dan het probleem aankaarten, bij dader, baas of in groep op een teamvergadering.

Maar eenmaal je al die stappen hebt doorlopen, kan het nog steeds zijn dat je je onveilig voelt. Dat je botst op intimidatie of geweld. Stap dan naar onze hulplijn Lumi voor advies. Of neem contact op met Unia, die organisatie kan juridische stappen ondernemen en zich burgerlijke partij stellen.

Er is dus geen pasklaar antwoord. Behalve wat voor iedereen geldt: doe waar je je goed bij voelt en ben wie je bent.”

 

çavaria ontwikkelde samen met FOS het project ‘Bedrijven en de inclusieve SDGs – Met SDG 8 naar waardig werk voor LGBT personen’.

Via een online tool, die ook buiten België bruikbaar is, ontdek je hoe je jouw bedrijf of organisatie meer inclusief maakt.

 

Auteur: Dries Merre

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!