Bron: Extinction Rebellion
Extinction Rebellion

Extinction Rebellion lanceert een wereldwijde campagne: ‘COP26: We Are Watching You’

Op 11 december 2020, de vooravond van de 5e verjaardag van de ondertekening van het Klimaatakkoord van Parijs, heeft Extinction Rebellion 'COP26: We Are Watching You' gelanceerd, waarbij video's worden geprojecteerd op prominente monumenten en overheidsgebouwen over de hele wereld, om het gebrek aan actie, gemiste ambities en gebroken beloften van wereldleiders aan het licht te brengen.

dinsdag 15 december 2020 14:36
Spread the love

 

Zo hebben XR-groepen in 14 steden over de hele wereld, waaronder Parijs, Glasgow, Washington, Buenos Aires, Mumbai, Brussel en Londen, videos geprojecteerd. Het thema van de video: “COP26: We Are Watching You. Don’t Let Us Down”, heeft tot doel de aandacht te vestigen op hoe de beslissingen die tijdens de COP26 klimaatconferentie worden genomen invloed hebben op ons allemaal.

De korte film, gezamenlijk werk van teams uit 20 verschillende landen, toont hoe families en individuen over de hele wereld al diepgaand zijn getroffen door klimaatverandering. Door nadruk te leggen op de zeer concrete manieren waarop klimaatverandering de voedselzekerheid, het levensonderhoud en de huisvesting van mensen verstoort, laat de video de diep onderling verbonden humanitaire aard van de klimaatcrisis zien, en de noodzaak dat alle landen samenkomen om oplossingen te vinden.

Parijs. Bron: Extinction Rebellion

De gesynchroniseerde wereldwijde actie onderstreept de verantwoordelijkheid van COP26 om klimaatverandering te beperken en regeringen ertoe te dwingen doortastender actie te ondernemen. Beroemde bezienswaardigheden die de projecties lieten zien, zijn onder meer de SEC in Glasgow, waar COP26 zal worden gehouden, het Newseum een paar blokken van het Capitool in Washington, Big Ben in Londen, de Obelisco in Buenos Aires, en het Atomium in Brussel.

Bombay. Bron: Extinction Rebellion

Elke maand, tot de nieuwe conferentie november volgend jaar in Glasgow, zullen XR-groepen in deze donkere tijden een nieuwe boodschap van gemeenschap en moed brengen.

“De 25 bijeenkomsten van COP hebben tot dusver alleen het Parijs-akkoord bereikt”, zegt Cathy, een organisator van de COP-campagne van Extinction Rebellion. “Hoewel het een begin is in termen van samenkomen, is het Parijs-akkoord lang niet genoeg om de mensheid te beschermen. De wereld kijkt toe terwijl de tijd dringt. Branden, overstromingen, zeespiegelstijging, hittegolven, droogte, voedselonzekerheid – dit alles is nu gaande. En net om de hoek staan er ons veel ergere calamiteiten te wachten. COP26 is een historische kans voor een rechtvaardig en eerlijk akkoord om de klimaatverwarming op 1,5 graden Celsius te houden. Het COP26-proces wordt wereldwijd nauwlettend gevolgd.”

Argentinië. Bron: Extinction Rebellion

Volgens een recente studie van de Nationale Klimaatcommissie van België zal de wereldwijde klimaatverandering in België zorgen voor warmere en drogere zomers, en zachtere en nattere winters, resulterend in hittegolven, overstromingen en droogtes. Afgelopen zomer heeft volgens de Waalse Landbouwfederatie de hitte geleid tot een vermindering van de oogsten van 20 procent tot 30 procent.

Het Parijs-akkoord heeft als doel ‘de wereldwijde reactie op klimaatverandering [te] versterken’ en ‘inspanningen voort [te] zetten om de temperatuurstijging te beperken tot 1,5 °C boven het pre-industriële niveau’. Echter, zoals Antonio Guterres, secretaris-generaal van de VN op 2 december 2020 uiteenzette, is de wereldwijde temperatuurstijging al 1,2 °C en blijft deze stijgen. ‘In feite is de uitstoot nu 62 procent hoger dan bij de aanvang van de COP-onderhandelingen in 1990 … de wereld moet tussen nu en 2030 elk jaar ongeveer 6 procent minder fossiele brandstoffen produceren. In plaats daarvan gaat de wereld de tegenovergestelde richting in. Er wordt namelijk op een jaarlijkse verhoging van 2 procent gepland.’

Berlijn. Bron: Extinction Rebellion

De COP26 te Glasgow staat voor grote uitdagingen, aangezien momenteel maar weinig landen, en geen G20-landen, klimaatdoelen hebben die in overeenstemming zijn met een temperatuurstijging van 1,5 °C. (https://climateactiontracker.org/countries/) Bovendien wordt de 100 dollar miljard per jaar die voor klimaatfinanciering aan kwetsbare landen in het Parijs-akkoord beloofd is, niet verstrekt.

London. Bron: Extinction Rebellion

Glasgow. Bron: Extinction Rebellion

Goiania in Brazilië. Bron: Extinction Rebellion

Washington (Newseum). Bron: Extinction Rebellion

Zambia. Bron: Extinction Rebellion

London (Big Ben). Bron: Extinction Rebellion

Washington DC (Wilson Building). Bron: Extinction Rebellion

Montreal. Bron: Extinction Rebellion

Over Extinction Rebellion:

De snelgroeiende activistengroep Extinction Rebellion, die zich op 31 oktober 2018 openlijk in opstand heeft verklaard tegen de Britse regering, telt nu honderdduizenden mensen over de hele wereld. De wetenschap waar Extinction Rebellion op steunt is duidelijk: we leven in de zesde massa-extinctie, gedreven door de hebzucht van de mensheid en ons roekeloze gebruik van de hulpbronnen van de aarde. Als we nu niet actie nemen en reageren op de urgentie van de situatie, zullen we afstevenen op wereldwijde opwarming van 4 °C, de maatschappelijke ineenstorting en het massale verlies van mensenlevens die daarmee gepaard gaan.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!