Bron: Klimaatcoalitie
Klimaatcoalitie

Sinterklaas en Klimaatcoalitie brachten een bezoek aan de premier

Deze maandag 7 december zijn de Klimaatcoalitie en Sinterklaas op bezoek gegaan bij Premier Alexander De Croo. Enkele dagen voor de Europese top was de boodschap duidelijk: België en Europa moeten de ambitie verhogen om de doelstellingen van het Akkoord van Parijs te respecteren. Ze hebben honderden brieven van kinderen en burgers overhandigd om hun eis kracht bij te zetten. Twee uur later heeft ons land aangekondigd dat het zou instemmen met een verhoogde ambitie op Europees niveau.

maandag 7 december 2020 21:40
Spread the love

 

Meer dan 250 kinderen en burgers hebben een brief gestuurd naar Sinterklaas met de vraag naar concrete acties voor het klimaat. Op maandagochtend heeft de heilige man samen met de woordvoerders van de Klimaatcoalitie halte gehouden bij de Wetstraat 16. Daar heeft hij Alexander De Croo aangemoedigd om naar de jongeren en de burgers te luisteren en zijn werk goed te doen, zodat België niet meer de slechtste leerling van de EU blijft.

“We zijn tevreden dat België een verhoogde ambitie steunt van minstens 55 procent tegen 2030 op Europees niveau. Dit is een grote stap voorwaarts na twee jaar van intense mobilisaties en beleidswerk. Het was hoog tijd dat ons land de groep van ambitieuze landen vervoegde, nadat het jaren achterop liep in de internationale klassementen. Deze vooruitgang mag benadrukt worden, ook al is het niet genoeg en eisen wij net minstens 60 procent reductie van de Europese broeikasgassen tegen 2030”, legt Zanna Vanrenterghem, woordvoerster van de Klimaatcoalitie uit.

Met deze en een reeks andere acties wilt de Klimaatcoalitie de druk opvoeren zodat België met ambitieuze plannen naar de Europese Raad van 10 en 11 december en de internationale klimaattop van 12 december trekt. Beide zijn cruciaal om de internationale klimaatambitie op te trekken, zoals vijf jaar geleden beloofd bij de ondertekening van het Akkoord van Parijs. “Tegelijk moet ons land werk maken van een nationale conferentie voor een eerlijke transitie en de bijdrage voor de internationale klimaatfinanciering verhogen”, benadrukt Zanna Vanrenterghem nog. “Het is noodzakelijk om een duidelijke doelstelling voorop te stellen, maar het is slechts een eerste stap: nu is het tijd om de economie anders te beginnen vormgeven.”

 

De Klimaatcoalitie is een nationale vzw die meer dan 70 organisaties uit het Belgische middenveld (milieubeweging, noord-zuidorganisaties, vakbonden, jeugdorganisaties en burgerbewegingen) verenigt rond klimaatrechtvaardigheid. We oefenen druk uit op beleidsmakers om krachtige maatregelen te nemen en mobiliseren een breed publiek voor een klimaatvriendelijke en eerlijke samenleving.

Meer info op www.klimaatcoalitie.be

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!