Bron: Greenpeace Gent
Greenpeace Gent

Greenpeace Gent zet licht op groen voor sterker klimaatbeleid

maandag 7 december 2020 22:05
Spread the love

 

Actievoerders van Greenpeace Gent hebben zaterdagavond 5 december stickers gekleefd op tal van verkeerslichten in de stad [1], vergezeld van de slogan ‘Boven 1,5 groad, tons est veuls te loat‘. Ze doen dat om het historische klimaatakkoord van Parijs te herdenken, een ambitieus VN-verdrag dat 5 jaar geleden ondertekend werd maar vooral dode letter blijft. Ook in andere Belgische steden voeren lokale groepen van Greenpeace klimaatactie deze week.

Bron: Greenpeace Gent

“Ik heb nog maar heel weinig zien veranderen de laatste jaren.  Met de klimaatbeweging hebben we voortdurend aan de kar getrokken, maar op politiek vlak lijkt er weinig te bewegen”, verklaart Alix Peetermans van Greenpeace Gent. “Het is frustrerend om te zien dat slechte prestaties uit het verleden gebruikt worden om ook de komende jaren weinig ambitie te tonen. Dat we de doelstellingen voor 2020 niet gehaald hebben, moet ons net extra motiveren om het veel beter te doen tegen 2030.”

2020 had hét jaar voor klimaat moeten worden, met hogere Europese klimaatdoelen en op het eind een belangrijke internationale top exact vijf jaar na het Klimaatakkoord van Parijs. Maar het coronavirus gooit nu roet in het eten. Toch zijn de klimaatcrisis en de strijd voor sociale rechtvaardigheid te belangrijk om de pauzeknop nog langer ingedrukt te houden.

Bron: Greenpeace Gent

Greenpeace vraagt daarom dat België op de Europese top op 10-11 december een vermindering van minstens 65% van de Europese uitstoot van broeikasgassen tegen 2030 steunt. “De klimaatcrisis treft nu al mensen wereldwijd én in België. Om de opwarming te beperken tot de cruciale grens van maximum 1,5°C, is een verhoging van de ambitie op alle niveaus nodig. België en Europa hebben nu de kans om hun stempel te drukken op het internationale klimaatbeleid en kansen te creëren voor een rechtvaardige en koolstofarme samenleving”, besluit Alix Peetermans.

Op vraag van de politie werden de borden onmiddellijk weer verwijderd.

 

Note:

[1] Deze actie werd uitgevoerd met respect voor de verkeersveiligheid en de lokaal geldende Covid-19-regels.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!