Leegstaande kantoren: een oplossing voor de woningnood?

Door de coronapandemie staan veel kantoorgebouwen leeg. Overheden zien een kans om de woningnood aan te pakken, maar er zijn ook veel obstakels.

donderdag 3 december 2020 12:42
Spread the love

Vorige maand kondigde de regering van Zuid-Korea aan 114.000 sociale huurwoningen te creëren in  leegstaande hotels en kantoren. En Singapore heeft een plan om oude kantoorpanden in het zakendistrict te herontwikkelen via steunmatregelen om overtollige parkeergarages om te vormen tot woningen, winkels, restaurants en indoor-landbouw.

“Regeringen en ontwikkelaars in de regio kijken hoe ze commerciële ruimtes kunnen transformeren tot woonruimte,” zegt Justin Eng, adjunct-directeur Onderzoek bij vastgoedconsultancybureau Knight Frank Asia-Pacific.

De trend was al in gang gezet vóór covid-19, maar versnelt nu, zegt hij, dankzij stimuleringsmaatregelen van de overheid en andere voordelen.

Lege hotels

Nu regeringen wereldwijd de bewegingsvrijheid van burgers beperken vanwege de pandemie, zijn er steeds minder mensen op kantoor te vinden. Acht op tien werknemers in Singapore werkt liever thuis of wil flexibiliteit op dit gebied. Dat kan tot gevolg hebben dat veel kantoren en parkeerplaatsen gedeeltelijk leeg komen te staan.

Maar het plan om kantoorpanden te transformeren in wooncomplexen is wellicht meer geschikt voor hotels en serviceappartementen, zegt Eng. “Een kantoorpand geschikt maken voor bewoning duurt langer en kost meer. Die extra kosten maken het wellicht onrendabel.”

De Autoriteit voor Stedelijke Ontwikkeling in Singapore zegt “een aantal voorstellen” te hebben ontvangen op dit gebied. “Nu meer mensen vanuit huis werken, is de behoefte in het zakendistrict gegroeid om ruimte voor verschillende doeleinden te gebruiken en ook inwoning mogelijk te maken in kantoorpanden,” zegt een woordvoerder.

Oudere of ongebruikte commerciële ruimten verbouwen tot woonruimte, is niet nieuw. Zo konden in New York in de jaren 1990 dergelijke transformaties al rekenen op belastingvermindering.

Opslagruimte

De aanpak zal wellicht niet werken in India, waar de regering in juli een aankondigde  om nieuwe, betaalbare huurwoningen te bouwen. Maar in de belangrijkste steden is er ook een tekort is aan kwalitatief goede kantoorruimte. En de prijzen van vastgoed zijn er hoog, zegt Anuj Puri, voorzitter van Anarock Property Consultants.

In plaats daarvan is het volgens hem veel beter haalbaar om ongebruikte kantoorruimte te transformeren in opslagruimte voor internetbedrijven, die hun omzet snel zagen groeien tijdens de pandemie.

Ook het transformeren van kantoren in moderne productiefaciliteiten, zoals voor 3D-printing, verticale scholen of stadsboerderijen, is een veel aantrekkelijker optie, zegt  Tony Matthews, docent Stadsontwikkeling en milieuplanning aan de Griffith University in Australië.

Los van het feit dat het moeilijk en duur is om kantoren om te bouwen tot woningen, zijn er ook de “negatieve sociale gevolgen”, zegt hij. In Groot-Brittannië bijvoorbeeld werden met het ombouwen van oude kantoren en winkels 65.000 appartementen gecreëerd, maar dat eindigde volgens Matthews “catastrofaal” vanwege het gebrek aan openbaar vervoer en diensten, en de sociale isolatie.

“Op het eerste gezicht lijkt het een goed idee en een efficiënt gebruik van ruimte en middelen. Maar in de praktijk pakt het vaak heel anders uit,” zegt Matthews.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!