Bron: Greenpeace Belgie
Greenpeace België

Slot langste klimaatactie ooit

Op woensdag 2 december tussen 17u en 19u sluit Klimaatcoalitie de 60-uren actie voor het klimaat af aan het kabinet van premier Alexander De Croo. Gedurende 60 uur non-stop vragen de actievoerders aan de Waalse, Vlaamse, Brusselse en federale politici om een eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. 

woensdag 2 december 2020 13:32
Spread the love

 

Sinds maandagochtend 7 uur, nemen 60 actievoerders deel aan de langste klimaatactie ooit in België. Duizenden mensen volgen de actie intussen online. Op woensdag 2 december om 19u sluit de actie af, exact twee jaar na de grote klimaatbetoging Claim the Climate, die 100.000 mensen op de been bracht voor het klimaat. Nicolas van Nuffel, voorzitter van Klimaatcoalitie, en Valerie Del Re, directeur van Greenpeace, nemen de laatste uren voor hun rekening.

“De uitzonderlijke omstandigheden hebben tot een uitzonderlijk protest geleid. Dagen- en nachtenlang hebben activisten van allerlei leeftijden en achtergronden hun stem laten horen. Hun gezamenlijke boodschap: in het licht van de klimaatcrisis moeten ons land en Europa dringend de ambitie verhogen en woorden omzetten in daden” zegt Lien Vandamme, woordvoerder van de Klimaatcoalitie.

Volgende week vindt er een Europese top plaats waarop de lidstaten klimaatdoelstellingen voor 2030 zullen moeten overeenkomen. De actievoerders roepen op tot minstens 60% vermindering van broeikasgassen op Europees niveau tegen 2030, om zo het klimaatakkoord van Parijs te kunnen redden.

“De politieke wereld kan zich niet langer verbergen”, zegt Valerie Del Re, directeur van Greenpeace België. “Deskundigen op het gebied van mobiliteit, landbouw, energie en vakbonden, namen deel aan deze actie om oplossingen te tonen voor de klimaatnoodtoestand. Het is tijd om deze oplossingen en ideeën in realiteit om te zetten grijpen en een eerlijke klimaattransitie aan te vatten die in overeenstemming is met de historische verantwoordelijkheid van België”.

De actie vindt plaats op vier verschillende locaties: in Namen aan het Elysette en in Brussel aan de kabinetten van de minister-presidenten van Brussel en Vlaanderen en aan de Wetstraat 16. Onder de deelnemers zijn onder meer actievoerders van Youth for Climate, Grootouders voor het Klimaat, Amnesty International, 11.11.11, Zomer Zonder Vliegen, Natuurpunt … De volledige lijst vindt u op deze website.

 

Praktisch

Afspraak voor het slotmoment met Nicolas Van Nuffel en Valerie Del Re op woensdag 2 december om 17u, aan de Wetstraat 16.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!