Dirk Van Duppen.
Foto: Maxime Minsen
Opinie - Geneeskunde voor het Volk

Dirk Van Duppen krijgt prijs voor mensenrechten: mooie erkenning voor deze Dokter voor het Volk

Liga voor Mensenrechten reikt de Prijs voor Mensenrechten 2020 uit aan de in maart overleden PVDA'er en arts bij Geneeskunde voor het Volk Dirk Van Duppen. Geneeskunde voor het Volk reageert dankbaar voor deze erkenning van Van Duppens werk.

dinsdag 1 december 2020 16:45
Spread the love

 

“We zijn ongelooflijk trots dat Dirk Van Duppen, onze gewezen voorzitter, dit jaar postuum de Prijs voor de Mensenrechten krijgt”, zegt Janneke Ronse, voorzitster van Geneeskunde voor het Volk. De Liga voor Mensenrechten maakte deze voormiddag bekend dat de prijs naar wijlen Dr. Van Duppen gaat. “Het is een grote erkenning voor zijn engagement en een opsteker voor onze 220 medewerkers en vele vrijwilligers. De prijs is een echte boost voor de gezondheidszorg in deze moeilijke tijden.”

Dirk Van Duppen houdt in zijn boek “De Supersamenwerker” (EPO, 2016) een pleidooi voor een warme solidaire samenleving, gebaseerd op de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens. “Zonder goede maatschappelijke en economische voorwaarden kan de positieve aard van onze menselijke aard maar moeilijk bloeien” schrijft Dirk. “Zonder een fundamenteel solidaire en eerlijke samenleving kunnen de mensenrechten niet gerealiseerd worden”, legt Dirk uit. Deze visie op mensbeeld en maatschappij is bijzonder actueel in de huidige Coronacrisis. Hoe creëren we de omstandigheden die het beste uit de mens halen? De enorme solidariteit die ontstond tijdens de eerste lockdown, vond hij alvast een hoopgevend startpunt. En tegelijk zagen we wie echt essentieel en niet te missen is in onze samenleving. En natuurlijk wordt duidelijk hoe belangrijk toegankelijke gezondheidszorg is.

Geneeskunde voor het Volk en de PVDA waren de uitvalsbasissen voor Dirk zijn engagement. “We voerden samen vele gevechten”, aldus Sofie Merckx, woordvoerder van Geneeskunde voor het Volk en federaal parlementslid voor de PVDA. “Voor het kiwimodel voor betaalbare geneesmiddelen, voor de campagne ‘Zonder geld naar de huisarts’, voor gezonde lucht, tegen de prestatiegeneeskunde … In onze dokterspraktijk blijkt vaak dat niet enkel het recht op gezondheid van belang is, maar ook de mensenrechten in de bredere zin. Als je een poetsvrouw ziet met een geblokkeerde schouder, een havenarbeider met een kapotte rug, dan zie je hoe belangrijker goede werkomstandigheden zijn. Hetzelfde geldt voor het recht op wonen of het recht op een gezonde leefomgeving. De Prijs voor de Mensenrechten doet alle eer aan de baseline van Geneeskunde voor het Volk ‘Recht op gezondheid in een gezonde maatschappij’”.

Als districtsraadslid voor de PVDA in Deurne, als OCMW-raadslid en later als gemeenteraadslid in Antwerpen vocht Dirk voor de mensenrechten. Hij deed dat vanuit de leefwereld van de patiënten. Hij analyseerde dossiers haarfijn en koppelde de persoonlijke situatie van mensen aan hun fundamentele rechten. Vanuit het recht op leven verdedigde hij het recht op water. Hij vond het afsluiten van watervoorziening terecht een schending van fundamentele mensenrechten.

Begin dit jaar verscheen het boek ‘Zo verliep de tijd die mij toegemeten was’ waarin Dirk’s geëngageerde leven werd opgetekend om ook anderen te inspireren om te bouwen aan een samenleving van supersamenwerkers.

“Geneeskunde voor het Volk is zeer vereerd dat Dirk Van Duppen de prijs voor de Mensenrechten krijgt. Het zet ons aan om zijn werk verder te zetten. Solidariteit is een werkwoord. Elke dag, zeker nu, in de strijd tegen het coronavirus. We staan op de bres – samen met de PVDA – voor fundamentele veranderingen in onze maatschappij. Om het in de woorden van nobelprijswinnaar José Saramago te zeggen: “Als de omstandigheden zo bepalend zijn voor de mens, laat ons dan die omstandigheden menselijker maken”, besluit Janneke Ronse.

 

Meer informatie over de prijsuitreiking door de Liga voor Mensenrechten vindt u hier https://prijs.mensenrechten.be/nl/. Het gebeuren zal te volgen zijn via Facebook live op donderdag 10 december om 20 uur.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!