Bron: Pixabay
Anastasia Moloney, IPS

Nuluitstoot levert Costa Rica miljarden op

De transitie naar nul uitstoot in Costa Rica levert de economie van het land 41 miljard dollar aan netto voordelen op in de komende dertig jaar. Het gaat onder meer om besparingen in energieverbruik en gezondheidszorg.

maandag 30 november 2020 18:56
Spread the love

 

President Carlos Alvarado en milieuminister Andrea Meza stellen in een online gesprek met de media dat het land een voorbeeld wil zijn voor andere landen. Het decarboniseren (koolstofvrij maken) van de economie is zeer lucratief voor het land. Dat blijkt uit cijfers van de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IADB).

Costa Rica is een pionier als het gaat om het terugdringen van de wereldwijde CO2-uitstoot. De weg naar nuluitstoot is onderdeel van een langetermijnplan. Met het decarbonisatieplan uit 2019 wil het kleine land met 5 miljoen inwoners een netto nuluitstoot bereiken tegen 2050: er mag dan niet meer CO2 uitgestoten worden dan er geneutraliseerd kan worden.

Luchtvervuiling

Volgens de IADB zijn daar grote voordelen aan verbonden voor de Costa Ricaanse economie, onder meer door het behoud en uitbreiding van zijn tropische regenwouden en stimulansen voor duurzame landbouw en ecotoerisme. Daarnaast omvatten de plannen het energiezuiniger maken van gebouwen, recyclage van afvalwater, een overstap op elektrische auto’s en elektrisch openbaar vervoer en het gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals wind en zon.

“Dat brengt ook gezondheidsvoordelen met zich mee”, zegt Alvarado. “Het minimaliseert de gevolgen van luchtvervuiling, een van de belangrijkste oorzaken van ziekenhuisopnames van kinderen en ouderen in ons land. Dit is de juiste weg om te volgen.”

Ontwikkelingsmodel

Terugdringen van de CO2-uitstoot is essentieel om de opwarming van de aarde onder 2 graden Celsius te houden, het doel uit het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015.

“Maar we zien decarbonisatie niet alleen als klimaatdoel, het is een ontwikkelingsmodel,” zegt Andrea Meza, de Costa Ricaanse minister van Milieu. Meza was blij met het besluit van de recent gekozen Amerikaanse president Joe Biden om voormalig minister van Buitenlandse Zaken John Kerry te benoemen tot speciale klimaatgezant. Volgens Meza helpt dat de wereld “verder op weg naar nuluitstoot.”

Verwoestende orkanen

Volgens schattingen van de Verenigde Naties kunnen Latijns-Amerika en het Caraïbische gebied 621 miljard dollar besparen en 7,7 miljoen permanente banen creëren als ze hun energie- en transportsector tegen 2050 klimaatneutraal maken.

Het verminderen van de CO2-uitstoot en het tegengaan van de klimaatverandering is urgenter dan ooit. Dat blijkt uit de gevolgen van de orkanen Eta en Iota die deze maand over delen van Centraal-Amerika, Mexico en Colombia raasden, zegt Meza. “Wat we meemaken in Centraal-Amerika is een duidelijk bewijs van wat er telkens weer zal gebeuren als we onze consumptie- en productiepatronen niet aanpassen”.

Een VN-klimaatpanel stelde eerder dat de wereldwijde uitstoot tegen 2030 met 45 procent teruggedrongen moet zijn en netto nul moet zijn tegen het midden van de eeuw, wil er een kans van 50 procent zijn dat de opwarming van de aarde 1,5 graden onder het voor-industriële niveau blijven. “Het gaat om de toekomst van onze kinderen en kleinkinderen”, besluit Alvarado.

 

Dit artikel verscheen oorspronkelijk bij onze partner Thomson Reuters News Foundation

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!