Bron: US Army/Navy, Wikimedia Commons / Public Domain
Opinie - Wouter Hessels

Trumps ‘Make America Great Again’ is vergaande leugen, maar ‘War on Terror’ van Bush dan?

donderdag 26 november 2020 18:25
Spread the love

 

Dat huidig president Donald Trump een vulgair superverspreider van leugens en complottheorieën is, hoeft geen betoog meer. Ruiterlijk toegeven dat hij de verkiezingen verloren heeft en Joe Biden de nieuwe Amerikaanse president wordt, zit er nog steeds niet in. Het Trump torenhoog ego is te diep gekrenkt.

Amper een paar dagen na de officiële verkiezingsuitslag feliciteerde gewezen president en republikein George W. Bush Joe Biden met diens overwinning. Bush jr. prees Biden zelfs als een ‘goed mens’ die de VS kan leiden en verenigen. De stembusgang was eerlijk verlopen, zo suste Bush ook nog. Door deze verklaring leek George W. Bush plots een integer en fatsoenlijk politicus. Humaner dan brulaap Trump. Niets is minder waar.

Geobsedeerd door de grove leugen van massavernietigingswapens in Irak begon Bush zijn ‘crusade’ en vervolgens zijn ‘War on Terror’, een niemand en niets ontziende oorlog in Irak die tot de dag van vandaag voelbaar is en wereldwijd terrorisme voedt. Zijn invasies in Afghanistan (2001) en Irak (2003) kregen volstrekt leugenachtige slogans mee als ‘Operation Enduring Freedom’ en ‘Operation Iraqi Freedom’. Ik vrees dat er in het huidige Afghanistan en Irak weinig vrijheid te rapen valt na de imperialistische rooftocht van bijna twintig jaar geleden.

Trump liegt, bedriegt en dreigt dat het een lieve lust is. Hij mag dan al verbale veldslagen hebben uitgevochten met de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un en de Iraanse Ali Khamenei. Een echte oorlog op basis van een pertinente leugen heeft The Donald echter niet ontketend. In die zin was de vredestop in Singapore tussen hem en Kim Jong-un zowaar een fake, pathetisch schouwspel.

Ik ben de autoritaire Trump ook veel liever kwijt dan rijk, maar Bush presenteren als een respectabel Amerikaans oud-president is meer dan een brug te ver. Een impeachment heeft Bush niet aan zijn broek gekregen. Terwijl daar gegronde redenen voor waren. Nooit heeft Bush zich moeten verantwoorden voor de extreme leugens en de gepleegde oorlogsmisdaden op basis van valse en vervalste informatie. ‘Make America Great Again‘ is al een vergaande leugen sinds Ronald Reagan in 1980, maar ‘War on Terror’ gaat in waanzin nog verder.

 

Wouter Hessels is docent media & maatschappij RITCS, School of Arts Brussel.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!