Actie tegen seksistisch en LGBTQI+foob geweld in Leuven. Bron: Campagne Rosa
Opinie - Campagne Rosa

Stad Leuven onderdrukt protest tegen geweld op vrouwen

donderdag 26 november 2020 19:37
Spread the love

 

Campagne Rosa organiseerde gisteren in 11 steden over het hele land succesvolle en coronaveilige acties tegen seksistisch en LGBTQI+foob geweld. Deelnemers stonden op vooraf gemarkeerde plekken, met telkens twee meter afstand. Er was voldoende handgel en er waren extra mondmaskers voorzien. Het Leuvense stadsbestuur besloot de actie te verbieden.

Elise Craeghs, Campagne Rosa Leuven/Brussel: ​“De beslissing van burgemeester Ridouani is hallucinant. Geweld tegen vrouwen vormt volgens de VN een schaduwepidemie. Ook in België werden dit jaar al 21 mensen het slachtoffer van femicide. Een protest tegen seksistisch geweld verbieden, zeker in die context, is spuwen in het gezicht van de tienduizenden vrouwen die dagelijks worden geconfronteerd met geweld.​”

Actie tegen seksistisch en LGBTQI+foob
geweld in Leuven. Bron: Campagne Rosa

Op de dag zelf liet het zich van haar meest repressieve kant zien. De politie stopte de actie en deelde een corona PV van €750 uit. Anja Deschoemacker, Campagne Rosa Leuven: ​“De acties van Campagne Rosa zijn coronaveilig, dat hadden we in juni al getoond met onze mobilisatie in het kader van de BLM-beweging. Gisteren verliep dan ook overal vlekkeloos. Zelfs het rechtse gemeentebestuur in Aalst zag geen graten in onze actie, terwijl de zelfverklaarde progressieven in Leuven naar repressie grepen. Wij roepen burgemeester Ridouani op de boete in te trekken en zich publiek te excuseren bij alle vrouwen en LGBTQI+personen die dagelijks met geweld worden geconfronteerd.”

 

Zaterdag 28/11, 14u gaat een ​12de actie​ door op de Groenplaats in Antwerpen.

 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!