Foto: statiegeldalliantie.org
statiegeldalliantie.org

Meer dan 150 bedrijven, gemeenten en organisaties zeggen “Statiegeld, Yes We Can!”

donderdag 26 november 2020 14:17
Spread the love

 

Statiegeld? Yes We Can! Met deze enthousiaste slogan starten 151 gemeenten, bedrijven en organisaties vandaag de nieuwe campagne van de Statiegeldalliantie voor een snelle invoering van statiegeld.

De positieve campagne start tegelijk in Nederland en België. Het aantal deelnemers loopt razendsnel op. Bedrijven en organisaties Ecopower, Algemeen Boerensyndicaat, Bond Beter Leefmilieu, Gents Milieufront, Proper Strandlopers, Conscious Crew, waterschap Oostkustpolder en Nature & Progrès gaan meteen van start. 13 Belgische steden en gemeenten doen al mee: Gent, De Panne, Bredene, Meerhout, Alken, Wevelgem, Maasmechelen, Lanaken, Essen, Laakdal, Zwevegem, Wortegem-Petegem en Kasterlee. In Nederland doen tientallen organisaties en gemeenten mee, waaronder Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Maastricht, ASN Bank, Triodos Bank en supermarkt Ekoplaza. De volledige lijst van deelnemers staat op www.statiegeldalliantie.org/YesWeCan.

Campagnebeeld

Het Gentse communicatiebureau Bigtrees ontwierp een wervend campagnebeeld dat de positieve vibe rond statiegeld goed uitstraalt. Het Yes We Can-blikje komt in vier frisse kleuren. De hand die het vasthoudt, steekt de duim omhoog voor statiegeld. De achtergrond van elk beeld is uniek voor elke gemeente, organisatie of bedrijf (zie de afbeelding onderaan van Stad Gent). Zo komt de kracht van de Statiegeldalliantie, honderden diverse partijen die zich achter één oproep scharen, duidelijk naar voren.

Poster: statiegeldalliantie.org

Met hun beeld spreken de deelnemers zich duidelijk en kleurrijk uit voor een snelle invoering van statiegeld, zowel in het straatbeeld, als online met #StatiegeldYesWeCan. Dinsdag treden de eerste deelnemers met hun beeld naar buiten. Gedurende de campagne zal dit aantal steeds verder groeien.

Zo zegt Eric Claeys, directeur van het Algemeen Boerensyndicaat: “Het ABS dringt aan op een snelle invoering van statiegeld in België. Voor de veiligheid van ons vee en het proper houden van onze velden en weiden. Zwerfvuil, en zeker blik, glas en plastic, heeft een nefaste invloed op onze landbouwactiviteiten. Onze Vlaamse ABS-boeren steunen dan ook ten volle de Yes We Can!-campagne voor statiegeld”.

De race naar statiegeld

Ook Test Aankoop doet mee aan de Yes We Can-campagne en zegt: “Al in 2017 deden wij een bevraging bij meer dan 1.000 consumenten over statiegeld. 66 procent verklaarde zich toen al voorstander van dit systeem. Wij maken ons dan ook sterk dat statiegeld noodzakelijk is om het zwerfvuilprobleem aan te pakken. Als je afval een waarde geeft, zullen mensen veel minder geneigd zijn om het weg te gooien. Niemand gooit immers geld weg.”

Map: recyclingnetwerk.org

Intussen loopt het aantal voorstanders op: 8 op de 10 Belgen willen nu dat er statiegeld komt. In 8 Europese landen bestaat het al jarenlang. 10 Europese landen beslisten de voorbije vier jaar om statiegeld in te voeren of uit te breiden. Nederland besliste in april dit jaar dat er op alle plastic flessen statiegeld zit vanaf 1 juli 2021.

“Natuurlijk kunnen we ook in België statiegeld invoeren. Bij de politici is er veel goede wil om dit ook te doen. Zeker nu de Waalse, de Brusselse én de federale regering statiegeld in hun regeerakkoorden voorzien. Samen met al die partners willen we nu de politici aanmoedigen om door te zetten, en statiegeld snel in wetten en decreten te schrijven”, zegt de Statiegeldalliantie.

Elke gemeente, bedrijf of organisatie kan zich geheel gratis aansluiten bij de campagne. “We roepen alle gemeenten, bedrijven en organisaties op om deze feelgood-campagne mee te doen groeien. Zo geven we de politici het laatste motiverende zetje zodat statiegeld er echt komt. Statiegeld? Yes We Can!”, besluit de Statiegeldalliantie.

 

Gemeenten, bedrijven en organisaties die willen meedoen kunnen zich nog steeds aanmelden op info@statiegeldalliantie.org . Deelname is volledig gratis.

Meer info over de Statiegeldalliantie:

De Statiegeldalliantie is een grassroots-beweging die 1.087 gemeenten, organisaties en bedrijven verzamelt achter één vraag aan de regeringen in België en Nederland: “Statiegeld op blikjes en alle plastic flessen”.

De alliantie startte in 2017, groeide razendsnel, en telt nu 1.087 heel diverse partners: organisaties van veehouders, milieuactivisten, banken, bedrijven, quasi alle Nederlandse gemeenten en een grote meerderheid van de Vlaamse gemeenten.

De Statiegeldalliantie vierde sinds de start in 2017 enkele opmerkelijke successen. Zowel in Nederland als in België reageerden de regeringen reeds met politieke plannen richting statiegeld. In België namen de Brusselse, de Waalse en de federale regering de invoering van statiegeld op in hun respectievelijke regeerakkoorden.

De Nederlandse regering besliste in april 2020 eerder dan gepland over de invoering van statiegeld op de kleine plastic flessen, met ingang op 1 juli 2021. Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat Stientje van Veldhoven (D66) publiceerde in oktober 2020 het ontwerpbesluit dat statiegeld op de blikjes kan doen ingaan.

 

In Nederland sterven jaarlijks 4.000 koeien door zwerfafval (stukjes blik, stukjes glas in het gras en in het veevoeder). Bovendien moeten ook 12.000 koeien veterinaire zorgen krijgen of operaties ondergaan (zie deze reportage van EenVandaag/AVROTROS).

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!