Bron: Amnesty International Vlaanderen

VUB-gastdocent Djalali dreigt geëxecuteerd te worden

De Iraans-Zweedse spoedarts Ahmadreza Djalali telefoneerde deze ochtend naar zijn echtgenote Vida Mehrannia met de alarmerende boodschap dat hij afscheid moest nemen. Hij werd in afzondering geplaatst en ingelicht dat hij snel geëxecuteerd zou worden. Amnesty International is diep verontrust en dringt er bij de Iraanse autoriteiten op aan om dr. Djalali niet te executeren en hem vrij te laten.

woensdag 25 november 2020 19:00
Spread the love

 

“Dit is uitermate zorgwekkend nieuws. Dr. Djalali is een gerenommeerde academicus die niet thuishoort in de dodencel. Hij werd veroordeeld na een manifest oneerlijk proces omdat hij weigerde te spioneren voor de Iraanse autoriteiten. De man is een van de zovele slachtoffers van het repressieve Iraanse regime”, zegt Wies De Graeve, directeur van Amnesty International Vlaanderen.

“Nu de executie dichterbij lijkt te komen roepen we iedereen op om de Iraanse autoriteiten op andere gedachten te brengen. Amnesty International vraagt politici en diplomaten om alle mogelijke kanalen te gebruiken om de Iraanse autoriteiten te overtuigen om de doodstraf in te trekken en om dokter Djalali vrij te laten.”

De organisatie vraagt ook om zo veel mogelijk ruchtbaarheid te geven aan dit zorgwekkende nieuws. De Iraanse autoriteiten moeten duidelijk het signaal krijgen dat de internationale gemeenschap hen in de gaten houdt. Het brede publiek toonde zich de afgelopen jaren bijzonder begaan met het lot van dr. Djalali. In België tekenden al meer dan 125.000 mensen een petitie die Iran oproept om de arts vrij te laten.

Dr. Djalali is gespecialiseerd in rampengeneeskunde en werd in 2016 tijdens een werkbezoek in Iran gearresteerd en beschuldigd van spionage. De eerste tien dagen wist niemand waar hij werd vastgehouden. Eind oktober 2017 werd hij veroordeeld tot de dood na een manifest oneerlijk proces. Hij werd tot bekentenissen gedwongen door middel van psychische folteringen en spendeerde de eerste drie maanden van zijn detentie in de isoleercel. Zijn advocaat mocht hem pas zeven maanden na zijn arrestatie bezoeken.

Iran neemt, na China, de tweede plaats in wat betreft het aantal uitgevoerde executies in de wereld. In 2019 executeerde Iran minstens 251 mensen. Het land organiseert ook publieke executies en stelt minderjarige daders terecht.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!