Bron: Facebook Campagne Rosa - NL
Campagne Rosa

Campagne Rosa protesteert: “Stop seksistisch en LGBTQI+foob geweld!”

woensdag 25 november 2020 22:53
Spread the love

 

Seksistisch en LGBTQI+foob geweld is een groot maatschappelijk probleem. Meer dan een derde van de vrouwen en meer dan de helft van de LGBTQI+ personen krijgt in hun leven te maken met fysieke – of seksuele intimidatie. De hulpoproepen voor partnergeweld verdrievoudigden tijdens de vorige lockdown.

Daarom organiseert Campagne Rosa op woensdag 25/11, internationale dag tegen geweld op vrouwen, acties in Aalst, Brugge, Brussel, Dendermonde, Eeklo, Gent, Kortrijk, Leuven en Torhout.

Mai Vermeulen, student en lid van Campagne Rosa Gent​: ​“Actie voeren is in deze onzekere tijden meer dan ooit nodig. Vrouwen zijn extra kwetsbaar voor stijgende werkloosheid, lage lonen en slechte arbeidsomstandigheden. Ze werken veel vaker in slechtbetaalde sectoren als de zorg en worden minder betaald dan mannen. Onzekerheid maakt ons kwetsbaarder voor andere vormen van geweld. Hoe kunnen we pesterijen op het werk aan de kaak stellen als we bang zijn onze job te verliezen? Hoe kunnen we weggaan van een gewelddadige partner als ons inkomen te laag is om alleen te wonen?”

Daartegenover zet Campagne Rosa een programma van sociale investeringen. Frede Verleye, student en lid van Campagne Rosa West-Vlaanderen​: ​“In de eerste plaats willen we natuurlijk meer investeringen in vluchthuizen, hulplijnen en andere opvanginitiatieven voor vrouwen en LGBTQI+personen die slachtoffer worden van geweld of intimidatie. Daarnaast eisen we een minimumloon van 14 euro per uur en uitkeringen die de reële uitgaven van een alleenstaande dekken. Enkel zo is een structurele uitweg uit geweld mogelijk.”

De acties hielden vanzelfsprekend rekening met de geldende coronamaatregelen. Er stonden kruisjes op de grond om 1,5 meter afstand te houden. Op de actie was ook handgel beschikbaar zijn. En we vroegen iedereen en mondmasker aan te doen en wie zich niet goed voelde thuis te blijven.

Een Facebook-live van een van de vele acties:

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!