Affichecampagne
Reportage -

Duizend advertentieruimtes gekaapt door een ‘Justice for Mawda’-postercampagne

Terwijl het "Mawda-proces" begint bij de strafrechtbank van Bergen, zijn duizend advertentieruimtes gekaapt door een "Gerechtigheid voor Mawda"-postercampagne in heel België. De actie heeft tot doel de dodelijke gevolgen aan de kaak te stellen van een beleid van criminalisering van migranten dat heeft geleid tot de moord op de tweejarige Mawda op 17 mei 2018.

maandag 23 november 2020 15:38
Spread the love

 

Deze postercampagne komt voort uit de wens om de Belgische burgers te herinneren aan de gevolgen van het Belgische en Europese migratiebeleid. Dit op een moment dat in de correctionele rechtbank van Mons het proces begint van de politieman en twee vermeende “mensensmokkelaars”, in het kader van de moord op Mawda. Onder het motto “Rechtvaardigheid voor Mawda” willen de afficheplakkers de herinnering aan Mawda levend houden en aankaarten dat het beschieten van een busje vol mannen, vrouwen en kinderen een onacceptabel en buitensporig gebruik van geweld is met zeer voorspelbare dodelijke gevolgen. Ze zijn overtuigd dat Mawda’s dood niets minder is dan moord. Ze hopen dat het recht zijn beloop krijgt, zodat de omstandigheden die tot Mawda’s dood hebben geleid, zich niet meer kunnen voordoen.

De afficheplakkers hekelen ook het racisme en de criminalisering die tot de tragedie hebben geleid. Mawda is niet het eerste, noch het laatste slachtoffer van dit systeem. In het jaar van Mawda’s dood meldde Dokters van de Wereld dat één op de vier migranten slachtoffer is van politiegeweld in België.

“Wat dreef een politieagent ertoe om zijn pistool te gebruiken en het busje dat hij op de snelweg volgde te beschieten?”, vraagt Sam, de woordvoerder van de actie en een van de deelnemers, zich af. Voor haar “is dit enerzijds te wijten aan het structurele racisme dat de verschillende actoren in het drama heeft geconditioneerd. In de ogen van de politieagent die schoot, hebben de levens van de mensen in het busje, omdat ze migranten waren, niet dezelfde waarde als een ander leven en verdienen ze niet dezelfde bescherming. De tweede verklaring is de criminalisering van het illegaal overschrijden van een grens. Een grens over gaan zou zogezegd zo’n ernstig misdrijf zijn dat men zelfs zou mogen doden om te voorkomen dat het gebeurt. Laten we niet vergeten dat de achtervolging van de bestelwagen plaatsvond in het kader van Operatie Medusa, een instrument van een beleid om de Belgische en Europese grenzen te sluiten”.

Dit racisme en deze criminalisering verklaren ook waarom, terwijl Mawda in een ambulance werd meegenomen, haar ouders werden geboeid, opgesloten, mishandeld, verhinderd om hun stervende kleine meisje te vergezellen.

De activisten roepen iedereen die het racisme en de criminalisering, die tot de moord op Mawda hebben geleid, aan de kaak wil stellen, op om zich bij de online mobilisatie aan te sluiten, of om de bijeenkomsten voor het gerechtsgebouw in Bergen op 23 en 24 november bij te wonen.

Ze vinden deze actie noodzakelijk, gezien de context van de pandemie de organisatie van een massale demonstratie verhindert.

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Affichecampagne

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!