Foto: Dan Aasland, Flickr / CC BY-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)
IPS

Dodelijke haatmisdrijven verdubbeld in de VS

Het aantal haatmisdrijven in de VS is vorig jaar gestegen tot het hoogste niveau sinds 2008. Het aantal dodelijke haatmisdrijven is in één jaar zelfs verdubbeld, blijkt uit cijfers van de FBI.

dinsdag 17 november 2020 15:16
Spread the love

 

Het jaarlijkse rapport van de FBI rond haatmisdrijven toont aan dat het probleem is gegroeid tijdens het presidentschap van Donald Trump. Tussen 2016 en 2017 constateerde de FBI een groei van 17 procent, om in 2018 licht te dalen maar in 2019 naar een recordhoogte te stijgen. De Amerikaanse politiediensten telden vorig jaar 7314 haatmisdrijven, een stijging met 194 incidenten sinds 2018.

Moorden

Volgens het jaarrapport van de FBI is het aantal moorden dat als haatmisdrijf werd geclassificeerd, zelfs meer dan verdubbeld zijn tussen 2018 en 2019: 51 mensen kwamen vorig jaar om door incidenten ingegeven door haat. Raciale vooroordelen zijn de belangrijkste motivatie, goed voor 57,6 procent, gevolgd door religieuze vooroordelen (19,9 procent) en seksuele geaardheid van de slachtoffers (16,8 procent).

“Op dit cruciale moment in ons nationale debat over het belang van gerechtigheid voor gekleurde gemeenschappen, religieuze minderheden en de LGBTQ+-gemeenschap, moeten we van de bestrijding van haatmisdrijven een topprioriteit maken”, zegt Jonathan Greenblatt, ceo van de Anti-Defamation League.

Vertekend beeld

Mensenrechtenorganisaties wijzen erop dat de cijfers maar een deel van het probleem in kaart brengen, omdat voor het tweede jaar op rij minder instellingen rapporteren aan de FBI. “De totale ernst van de impact en schade veroorzaakt door haatmisdrijven kan niet volledig worden gemeten als niet iedereen meewerkt aan het gegevensverzamelingsproces van de FBI”, zegt Greenblatt.

“Hoewel een deel van de toename in 2019 mogelijk het product is van betere rapportage in sommige gebieden, is het van cruciaal belang om de opleiding van lokale agenten in het hele land te verbeteren. We moeten ook de barrières wegnemen die mensen in gemarginaliseerde gemeenschappen ervan weerhouden om incidenten op basis van haat te melden.”

 

Foto: Dan Aasland, Flickr / CC BY-SA 2.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!