Foto: European Commission DG ECHO, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 (More information about the rights of this work, see below article)

“Onmiddellijke aanstelling nieuwe VN-gezant voor Westelijke Sahara nodig om vredesproces opnieuw op gang te brengen”

Hoewel Oxfam verheugd is over het besluit van de VN-Veiligheidsraad gisterenavond om het mandaat van de VN-missie voor het Referendum in de Westelijke Sahara (MINURSO) met nog eens twaalf maanden te verlengen, waarschuwt het voor het aanhoudende lijden van meer dan 170.000 Sahrawi-vluchtelingen in Algerije. Het conflict en de ontheemding van de vluchtelingen duurt nu al 45 jaar.

dinsdag 3 november 2020 17:36
Spread the love

 

Landendirecteur voor Oxfam in Algerije, Haissam Minkara, zei: “Sahrawi-vluchtelingen hebben vier en een halve decennia van ballingschap doorstaan, leven in de onherbergzame Algerijnse Sahara en zijn bijna volledig afhankelijk van humanitaire hulp. De coronapandemie heeft de chronische honger en armoede in de kampen nog verder aangewakkerd – in april 2020 hebben Oxfam en andere instanties een gezamenlijke oproep gedaan om 14 miljoen dollar te besteden aan de onmiddellijke behoeften van de Sahrawi-vluchtelingen met het oog op de gevolgen van de pandemie.”

“Zes maanden later wordt deze oproep slechts voor 60% gefinancierd.  Ondertussen was het aantal huishoudens dat in staat is om in een gezond dieet te voorzien gedaald tot een schokkende 23% van de toch al schamele 44% in december 2019. En toch is het voor internationale gemeenschap geen prioriteit om een vreedzame oplossing te vinden voor dit langdurige conflict.”

“Oxfam roept op tot de onmiddellijke benoeming van een nieuwe persoonlijke VN-gezant voor de Westelijke Sahara om het vredesproces zonder verder uitstel te hervatten. Na 18 maanden zonder gezant is de positieve impuls voor een politieke oplossing die de voormalige persoonlijk afgezant Horst Koehler was begonnen, verloren gegaan en blijft het gevoel van frustratie en verlatenheid binnen de Sahrawi-vluchtelingenkampen groeien”, aldus Haissam Minkara.

“In het licht van de 45ste verjaardag van het conflict is de crisis in de Westelijke Sahara een belangrijke herinnering aan het feit dat als de internationale gemeenschap niet actief streeft naar oplossingen voor duurzame vrede en veiligheid, de Sahrawi-vluchtelingen in toenemende mate honger, armoede en een verdere ontkenning van hun fundamentele rechten zullen lijden. Het Sahrawi-volk heeft 45 jaar gewacht. Het is al te lang geleden dat de internationale gemeenschap stappen heeft ondernomen om een rechtvaardige, duurzame en wederzijds aanvaardbare politieke oplossing te bereiken die voorziet in zelfbeschikking in overeenstemming met het internationaal recht.”

 

Foto: European Commission DG ECHO, Wikimedia Commons / CC BY-SA 2.0 

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!