Bron: Pixabay
IPS

Tegen 2040 stroomt dubbel zoveel plastic in de Middellandse Zee

Elk jaar komt zo’n 229.000 ton plastic in de Middellandse Zee terecht, vergelijkbaar met 500 zeecontainers per dag. Zonder ingrijpende maatregelen zal die hoeveelheid verdubbelen tegen 2040, stelt een nieuw rapport.

vrijdag 30 oktober 2020 13:48
Spread the love

 

De Internationale Unie voor Natuurbescherming (IUCN)  bracht alle plasticstromen in de 33 landen rond de Middellandse Zee in kaart. Daaruit blijkt dat macro-plastics als gevolg van pover afvalbeheer goed zijn voor 94 procent van de totale vervuiling. Als het eenmaal in zee is gespoeld, valt het plastic meestal uiteen microplastics (deeltjes kleiner dan 5 mm), die bezinken in de sedimenten.

Autobanden

Voor primaire microplastics – plastic dat in minuscule vorm in de zee terechtkomt – wordt de plasticstroom richting de Middellandse Zee op 13.000 ton per jaar geschat. Slijtage van autobanden  is de grootste bron (53 procent), gevolgd door textiel (33 procent), microkorrels uit cosmetica (12 procent) en productiekorrels (2 procent).

Egypte, Italië en Turkije zijn de landen met de grootste plasticvervuiling in zee: respectievelijk 74.000, 34.000 en 24.000 ton per jaar. Vooral de grote kustpopulaties en slecht afvalbeheer zijn daarvoor verantwoordelijk. Per hoofd van de bevolking voeren Montenegro, Albanië, Bosnië-Herzegovina en Noord-Macedonië de rangschikking aan.

Verdubbeling

Op basis van een jaarlijkse toename van de wereldwijde plasticproductie met 4 procent, schat het rapport dat zonder ingrijpende maatregelen de jaarlijkse lekkage tegen 2040 zal stijgen tot 500.000 ton per jaar – meer dan een verdubbeling.

De plasticvervuiling kan schadelijk zijn voor mariene ecosystemen en de biodiversiteit. Zeedieren kunnen verstrikt raken in de grotere stukken of plastic afval inslikken en sterven door uitputting en verhongering. Vaak bevat het plastic ook chemische stoffen zoals weekmakers of brandvertragers. Die kunnen schadelijk zijn voor zowel ecosystemen als de menselijke gezondheid, vooral in een grotendeels ingesloten zee zoals de Middellandse Zee. Dat bleek vorige maand nog uit onderzoek door de Universiteiten van Gent en Wageningen.

Afvalbeheer

“Het is daarom van groot belang dat overheden, de particuliere sector, onderzoeksinstellingen en andere industrieën en consumenten samenwerken om processen en toeleveringsketens te veranderen”, zegt, Antonio Troya, directeur van de IUCN.

Beter afvalbeheer, te beginnen met afvalinzameling, heeft volgens het rapport het grootste potentieel om plasticlekkage terug te dringen. De afvalophaling in honderd steden verbeteren kan elk jaar meer dan 50.000 ton plasticvervuiling in zee vermijden.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!