Bron: Dokters van de Wereld
Opinie -

Dokters van de Wereld: “Geef uitgesloten populaties toegang tot sneltests”

Dokters van de Wereld doet een dringende oproep om kwetsbare groepen toegang te geven tot sneltests. De huidige aanpak is ontoereikend voor mensen die dakloos zijn, op straat of in kraakpanden leven en totaal zijn afgesloten van het zorgsysteem.

vrijdag 30 oktober 2020 16:10
Spread the love

Daklozen keer op keer  vergeten groep

“De verschillende ministers benadrukken dat het beschermen van de meest kwetsbare mensen in ons land dé prioriteit is. Maar we kunnen niet anders dan vaststellen dat daklozen en andere uiterst fragiele mensen vergeten worden”, vertelt Marieke Priem, Health Coördinator bij Dokters van de Wereld.“Eerst en vooral zijn de verstrengde maatregelen niet of amper toe te passen voor wie kwetsbaar is: daklozen kunnen niet thuis blijven, kunnen zich niet houden aan de avondklok, hebben noodgedwongen talrijke (ontraceerbare) contacten, zitten op straat of in gesatureerde opvangcentra en hebben onvoldoende toegang tot de informatierichtlijnen, maskers, desinfectie- en ander preventiemateriaal. Bovendien kampen ze vaker dan gemiddeld met chronische ziektes en zijn ze verzwakt door hun leefomstandigheden. Hierdoor lopen ze een groter risico op besmetting, complicaties en outbreaks.”

Tegelijk zijn ze meer dan de gewone bevolking afgesloten van tests: ze hebben vaak geen rijksregisternummer dat hen toegang geeft tot de federale test- en tracing platformen en kunnen niet aankloppen bij een huisarts/testcentrum voor een test omdat ze structureel zijn uitgesloten van het zorgsysteem.

Huidige testingstrategie is ontoereikend

“De huidige testingstrategie voor deze populaties is totaal ontoereikend: als organisaties daklozen al weten te bereiken voor een test, duurt het tot soms wel 7 dagen vooraleer er een resultaat is. Dat is voor de gewone Belg al uiterst lang, maar voor wie dakloos is, zorgt deze wachttijd ervoor dat de de test quasi nutteloos wordt. Momenteel heeft niemand een totaalbeeld van de besmettingsgraad bij wie dakloos is.

Tijdens de eerste golf organiseerde Dokters van de Wereld eenmalig een testcampagne bij 2.500 daklozen. Daaruit bleek dat er ook hier veel asymptomatische gevallen waren, wat leidde tot outbreaks die pas werden opgemerkt als het te laat is. In sommige opvangcentra detecteerden we een besmettingsgraad bij daklozen tot 30 procent. Dit moeten we absoluut vermijden, en sneltests laten ons toe om veel korter op de bal te spelen.”

Sneltests oplossing voor mobiele, kwetsbare populaties

Bij kwetsbare en zeer mobiele populaties zoals daklozen zijn sneltestcampagnes cruciaal. Organisaties die werken met daklozen focussen op outreach en trekken met mobiele teams of zorgbussen naar de straat, kraakpanden of daklozencentra:  “Het gaat over mensen die totaal in de marge leven en wantrouwig staan tegenover officiële programma’s en overheden.  Onze aanwezigheid ter plekke stelt hen gerust en zorgt ervoor dat we in één adem aan sensibilisering, gezondheidspromotie, sneltesting en doorverwijzing naar isolatiecentra kunnen doen, allemaal in realtime.”

Aanbevelingen aan de overheid: kwetsbare, dakloze doelgroepen prioritair bij sneltests

“We vragen aan de overheid om kwetsbare doelgroepen tot een prioriteit te maken bij de recent bestelde tests en ervoor te zorgen dat de humanitaire organisaties die werken met deze mensen zo snel mogelijk toegang krijgen tot een werkbare hoeveelheid sneltests.”

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!