Foto: Sammymahdi, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0 (More information about the rights of this work, see below article)
Opinie - #GentZonderGrenzen, Hart boven Hard

#GentZonderGrenzen en Hart boven Hard roepen op: “Sammy Mahdi, geef ze een thuis”

Onder de hashtag #LaatZeBinnen vragen #GentZonderGrenzen en Hart Boven Hard aan staatssecretaris Sammy Mahdi om mensen vanop de Griekse eilanden te reloceren en onderdak te bieden. Om hun vraag kracht bij te zetten, plannen de burgerbewegingen kleinschalige acties op zaterdag 24 oktober in o.a. Gent, Leuven en Antwerpen. De burgers - waaronder bekende namen als actrice Marijke Pinoy, theatermaker Luk Perceval, en Brigitte Herremans - reageren daarmee op de steeds zorgwekkender toestanden in de vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden.

vrijdag 23 oktober 2020 14:01
Spread the love

 

Schrijnende schending mensenrechten op de Griekse eilanden

De toestand waarin mensen op de vlucht verkeren in de Griekse vluchtelingenkampen wordt steeds precairder. Na de uitbraak van COVID-19 en een vernietigende brand in het vluchtelingenkamp in Moria werden een paar duizenden mensen ondergebracht in een gesloten en bewaakt noodkamp in Kara Tepe.

“Dat is geen structurele, menswaardige oplossing”, zegt Frederik Van Driessche van #GentZonderGrenzen. “Lokaal onderzoek door Oxfam toont aan dat de leefomstandigheden in Kara Tepe nog erger zijn dan in het oude kamp Moria. Zo kan Europa niet met mensen op de vlucht omgaan. Voor ons is relocatie – het overbrengen van mensen naar verschillende Europese landen – de enige menswaardige optie. Daarmee maken we eindelijk een einde aan de dagelijkse Europese schendingen van mensenrechten op Lesbos.”

“Sammy Mahdi, laat ze binnen”

Met de actie – waarbij een beperkt aantal actievoerders zich opstellen in de vorm van een huis – willen de burgerbewegingen een signaal uitsturen naar de nieuwe staatssecretaris van Asiel en Migratie, met een duidelijke vraag: “Sammy Mahdi, laat ze binnen en geef ze een thuis.”

Mahdi tweette woensdag dat hij niet wegkijkt van de rampzalige situatie in Lesbos en zijn verantwoordelijkheid zal opnemen. Frederik Van Driessche van #GentZonderGrenzen: “Wij waren voorzichtig positief toen we die tweet lazen, maar vragen ons wel af wat dit concreet betekent. Met deze actie willen we het signaal geven dat er voor ons maar één oplossing mogelijk is: onmiddellijke relocatie naar andere Europese landen. Wat Europese leiders al jaren uitstellen, vragen wij nu aan Sammy Mahdi: neem in Europa het voortouw in het oplossen van deze mensenrechtenschendingen. Laat België voor een aanzienlijk aantal onder hen ook hun thuis worden.”

Humaan migratiebeleid

Na de brand in Moria beloofde Maggie De Block opvang voor 100 tot 150 mensen. Maar de burgerbewegingen noemen dit aantal “een zwaktebod” en vragen dat de huidige staatssecretaris meer doet.

Sarah Scheepers van Hart boven Hard: “België heeft een nieuwe federale regering die aangeeft in te zetten op een ‘humaan en solidair’ beleid. Dat is hoopgevend, maar we hopen dat dit geen dode letter blijft voor de mensen op de Griekse eilanden. Daarom brengen we de situatie daar opnieuw onder de aandacht en vragen we de regering over te gaan tot het organiseren van dringende opvang. Verschillende steden en gemeenten, waaronder Gent en Brugge, toonden zich al bereid om mensen op te vangen. Het is nu aan onze federale regering om deze bereidwilligheid ook mogelijk en waar te maken.”

COVID-proof

De organisatoren doen er alles aan om de acties COVID-proof te laten verlopen en gaan ervan uit dat de verkregen toelating niet last-minute wordt ingetrokken. Klaartje van Kerckem van #GentZonderGrenzen: “We voeren actie met een beperkt aantal mensen, staan in nauw contact met de politie en zien er streng op toe dat alles volgens de regels verloopt.” Mocht de actie alsnog geannuleerd worden, wordt volledig overgeschakeld op een campagne-actie via sociale media.

Foto: Sammymahdi, Wikimedia Commons / CC BY-SA 4.0

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!