Protestkamp tegen bouw plasticfabriek

Deze ochtend hebben zo'n 150 klimaatactivisten een protestkamp opgetrokken op de terreinen van chemiebedrijf INEOS in de Antwerpse haven. Met deze bezettingsactie willen de actievoerders voorkomen dat de werken voor een nieuwe plasticfabriek, Project One, van start kunnen gaan. De Vlaamse regering belooft honderden miljoenen staatssteun voor dit project [1]. "Hét voorbeeld van de foute keuzes die gemaakt worden over de toekomst van de Vlaamse industrie".

zaterdag 3 oktober 2020 15:51
Spread the love

Bezwaren

De eerste stap in de bouw van Project One, waar INEOS schaliegas wil verwerken tot grondstoffen voor de plastiekindustrie, is het rooien van 55 hectare bos. Sinds de start van de procedure tekenden een 30-tal milieuorganisaties [2] en meer dan 1000 burgers bezwaar aan. Tijdens het laatste openbaar onderzoek werden  meer dan 10.000 handtekeningen verzameld tegen dit project. Toch gaf na de goedkeuring van de Stad en Provincie Antwerpen ook de Gewestelijke Omgevingsvergunningscommissie vorige week positief advies voor het project. De bal ligt nu in het kamp van de Vlaamse regering.

Behalve het schaliegas en de kap van het bos, is de extra CO2-uitstoot voor plasticproductie een doorn in het oog van de activisten. Woordvoerster Jasmijn Defize: “Investeren in productie van meer wegwerpplastic, dat is vandaag de dag toch absurd? Bovendien zal de CO2-uitstoot van de Antwerpse haven door deze fabriek met meer dan 5% stijgen, terwijl die dringend naar beneden moet!”

De haven van de toekomst

De Vlaamse overheid heeft 16 miljoen euro directe subsidies veil voor dit project, stelt zich garant voor een bedrag tot een half miljard euro en beloofde extra belastingvoordelen, verlaagde energietarieven en andere gunstmaatregelen [3]. “Dat is belastinggeld dat we kwijt zijn als het project faalt. Onbegrijpelijk en onverantwoord.”, gaat Defize verder. Veel kritiek gaat ook naar Jim Ratcliffe, de private eigenaar van INEOS die in het verleden in opspraak kwam voor belastingontduiking. “Staatssteun voor belastingontduikers, wie verzint zoiets eigenlijk?”

De actievoerders pleiten voor investeringen in circulaire, klimaatneutrale projecten. “Met deze fabriek dreigt de haven de boot naar de toekomst volledig te missen. Het is nu het moment om te investeren in CO2-neutrale productie. Het is niet slim om nu te investeren in industriële processen op basis van fossiele grondstoffen. Als de overheid wil investeren in jobzekerheid, dan moet ze dat doen in klimaatneutrale, circulaire bedrijven en sectoren. En zeker niet door subsidies te geven aan een bedrijf als INEOS dat meermaals veroordeeld werd omdat het sociale rechten en arbeidsvoorwaarden niet respecteert.”

Schaliegas

De schadelijke gevolgen van het gebruik van schaliegas worden door aanwezigen herhaaldelijk benadrukt. “Het is schadelijker voor milieu en klimaat dan steenkool”, aldus Defize. “Zowel de ontginning, het transport als het gebruik van schaliegas zijn enorm vervuilend. Zo gaat het ‘fracken’ van schaliegas steevast gepaard met grote lekken van het krachtige broeikasgas methaan, dat de laatste jaren steeds meer onder de aandacht kwam als belangrijke factor in de klimaatopwarming.”

De negatieve impact van INEOS Project One reikt verder dan de Antwerpse haven. “De ontginning van schaliegas heeft vandaag al heel wat sociale en ecologische gevolgen in onder meer Argentinië en de VS, waar gemeenschappen worden verstoord en natuurgebieden worden vernietigd. Wij willen geen fabriek die draait op mensenrechtenschendingen in andere delen van de wereld.”

Burgerlijk ongehoorzaam

De vele bezwaarschriften en voorgaande acties vonden geen gehoor bij onze politici. Daarom zien de bezetters zich gedwongen tot deze actie van burgerlijke ongehoorzaamheid, waarmee ze opnieuw een stem in het publieke debat opeisen. “De politiek laat zich volledig inpakken door de lobby van de plastic en chemische industrie.”, klinkt het standvastig. “Er wordt altijd naar burgers gekeken om minder te vliegen of minder plastic te gebruiken. Dat zijn waardevolle inspanningen, maar als de overheid de fossiele industrie blijft pamperen en nog meer plastic laat produceren zal er weinig veranderen”. De aanwezigen zijn vastberaden om langere tijd op het terrein te blijven. Op het terrein werden alvast talrijke tenten opgezet; er hangt een vrolijke, maar vastberaden sfeer.

Om corona-besmettingen te voorkomen zijn heel wat maatregelen genomen. Zo heeft elke actievoerder ontsmettingsgel op zak en bewegen de activisten zich in bubbels. Er werden ook voorzorgsmaatregelen genomen omdat het terrein zich in de haven bevindt. “Wij hebben gasmeters en de actievoerders zijn uitgebreid gebrieft over de veiligheidsmaatregelen. Daarover hebben we ook de politie geïnformeerd”.

Langdurige campagne

De actie wordt gevoerd in het kader van een gestaag groeiend burgerprotest en een campagne op lange termijn onder de titel “Ineos Will Fall”.  Een diverse coalitie van groepen uit de klimaatbeweging en sociale beweging voert actie om ons los te maken uit de wurggreep van de vervuilende fossiele industrie, die wereldwijd mensenrechten met voeten treedt. INEOS Project One heeft geen plaats in de Antwerpse haven. Want iedereen heeft recht op gezonde natuur, een veilig klimaat en kwaliteitsvolle jobs.

Update van 13u.

De politie is aanwezig met een 50’tal manschappen en halen de grove middelen boven, waaronder ook een ‘bearcat’ (zwaar gepanserd voertuig om in te zetten in de Antwerpse War-on-drugs).

Zij zijn zonet het terrein opgegaan om activisten te proberen overtuigen van het terrein te gaan. Daarbij verwijdert de politie drinkwater en intimideren ze activisten.

Met een deurwaarder dreigen ze met een dwangsom van 100 euro voor elke vijf minuten dat een activist langer op het terrein blijft. De activisten houden stand en blijven vastberaden, ze zijn voorbereid op lang verblijf. Bovendien hebben sommigen zichzelf vastgeketend aan zelfgemaakte constructies.

Onze verontwaardiging is groot dat kritische burgers de mond worden gesnoerd met dwangsommen terwijl grootvervuilers miljoenen staatssteun toegestopt krijgen.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!