Bron: Facebook Extinction Rebellion Belgium
Extinction Rebellion Belgium

Extinction Rebellion onderbreekt acties rond federale regeringsonderhandelingen en organiseert slotevent op Luxemburgplein

Door het escalerende politiegeweld tegen de dagelijkse acties die de beweging sinds 21 september uitvoert, besluit Extinction Rebellion de actiereeks 'Wat is uw plan?' te onderbreken. Oorspronkelijk plande de beweging deze marathonactie voort te laten duren totdat een nieuwe regering op de been was.  De actiereeks zal nu eindigen met een artistieke performance op het Luxemburgplein in Brussel, donderdag 1 oktober om 18u30.

woensdag 30 september 2020 14:52
Spread the love

 

De beweging verwijst naar het politiegeweld tijdens hun actie op maandag 28 september voor het Koninklijk Paleis. Daarbij werd een 72-jarige actievoerster fysiek en verbaal mishandeld door de politieagenten die haar arresteerden, zo geeft de groep aan. Gezien de verwondingen, diende de actievoerster naar de spoedgevallendienst te worden gebracht. Om verdere verwondingen bij actievoerders te voorkomen, beslist de groep nu dus om verdere gelijkaardige acties op te schorten.

Extinction Rebellion veroordeelt met klem dit onverklaarbare gebruik van geweld gericht tegen een kwetsbaar en ongevaarlijk persoon. Er zal hiervoor dan ook een klacht worden ingediend, zo klinkt het. Deze mishandeling volgt bovendien op de systematische arrestaties gedurende de hele week. Sinds 21 september worden vreedzame demonstraties  iedere dag gemuilkorfd.

“Ondanks de massale mobilisatie van de klimaatmarsen en de globale ecologische crisis, zetten onze politieke leiders hun kop-in-het-zand-beleid voort. De autoriteiten lijken van mening dat ze hun verantwoordelijkheid kunnen ontlopen, door legitiem protest met geweld in te dammen. Voorlopig onderbreken we onze actiereeks, maar de vraag blijft: wat is jullie plan?”, zegt Gert-Jan Vanaken, lid van Extinction Rebellion.

Als alternatief organiseert Extinction Rebellion op donderdag 1 oktober een artistieke en regeneratieve actie. Deze actie zal doorgaan om 18.30 uur, op het Luxemburgplein, op enkele meters afstand van het Europees Parlement, waar de Belgische parlementariërs binnenkort bijeenkomen. De politie kondigde alvast aan het evenement te tolereren.

“Het is niet voor ons plezier dat we deze acties van burgerlijke ongehoorzaamheid uitvoeren”, zo gaat Gert-Jan verder. “We voelen ons echter genoodzaakt voort te gaan bij gebrek aan politieke daadkracht.” Extinction Rebellion stelt de oprichting van burgerforums voor als een instrument voor deliberatieve democratische besluitvorming en actieve burgerparticipatie. Burgerforums kunnen democratische legitimiteit geven aan de moeilijke beslissingen die we dringend moeten nemen, en kunnen functioneren buiten de vastgelopen partijpolitiek.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!