Actie ACV, ABVV, ACLVB.

Vakbonden voeren actie in het hele land voor hogere uitkeringen

Er ligt een enveloppe klaar van 700 miljoen euro verspreid over twee jaar om de uitkeringen te verhogen. De regering wacht enkel nog op een verdeelsleutel van de vakbonden en werkgevers. Alleen weigeren de werkgeversorganisaties om rond de tafel te zitten.

maandag 28 september 2020 13:54
Spread the love

 

Vijftien jaar geleden werd na een betoging in Oostende en de strijd rond het Generatiepact een mechanisme ingevoerd om de vervangingsinkomens zoals de ziekte-uitkering of het pensioen welvaartsvast te maken. Die uitkeringen werden tot dan wel geïndexeerd, maar doordat de lonen ook buiten die indexering stijgen, groeide de kloof tussen de vervangingsinkomens en de arbeidsinkomens.

Om de twee jaar voorziet de regering een welvaartsenveloppe en het is dan aan de vakbonden en werkgeversorganisaties om afspraken te maken rond de verdeling van die som. Alleen lopen die onderhandelingen niet van een leien dakje. De werkgevers proberen elke keer weer om de welvaartsenveloppe als pasmunt te gebruiken voor de tweejaarlijkse loononderhandelingen. Die beginnen echter pas in januari. Daardoor werd de deadline van 15 september ook dit jaar ruim overschreden.

Nog eens zes maanden wachten

Daarom voeren de drie vakbonden vandaag in het hele land actie. Zo kunnen ze coronaproof toch veel volk op de been brengen. “Er ligt 700 miljoen op tafel, en wij kunnen niet aanvaarden dat de mensen daar nog eens zes maanden op moeten wachten”, zei ACV-voorzitter Marc Leemans aan de VRT. Miranda Ulens, algemeen secretaris van het ABVV, zei daarover: “De werkgevers moeten onderhandelen, zodat mensen die het moeilijk hebben het iets minder moeilijk krijgen.”

De vakbonden eisen dat de minimumuitkeringen met 2,5 procent omhoog gaan. Voor gezinshoofden moet dat zelfs 5 procent zijn. De werkgeversorganisaties willen het geld eerder heel gericht besteden.

In West-Vlaanderen gingen de vakbonden op bezoek bij minister van Werk Nathalie Muylle. In Antwerpen bouwde het ABVV op het Mediaplein een zwembad om uit te drukken dat het ‘water aan de lippen staat’.

Antwerpen.

De actiedag valt in de week dat er (wellicht) een nieuwe federale regering komt en dus duiken er ook enkele eisen op gericht aan de politiek. De vakbonden roepen de regeringsonderhandelaars op om van de strijd tegen armoede een absolute prioriteit te maken. Daarvoor moeten de uitkeringen boven de armoedegrens getild worden en moet het wettelijk minimumpensioen verhoogd worden tot 1.500 euro netto. Volgens de vakbonden moet de bevriezing van de degressiviteit van de werkloosheidsuitkeringen gehandhaafd worden, ook voor kunstenaars. Na de uitbraak van de pandemie werd die degressiviteit voor vijf maanden bevroren. De vakbonden willen dus dat dat wordt verlengd.

Actie ACV, ABVV, ACLVB.

Creative Commons

take down
the paywall
steun ons nu!