Bron: Pixabay
IPS

Overstromingen maken ellende voor Sahel compleet

Verwoestende overstromingen treffen minstens 700.000 mensen in de Afrikaanse Sahel, een regio die al zwaar te lijden had onder aanhoudend conflict. Het vluchtelingenagentschap van de Verenigde Naties zet meer middelen in om gezinnen te helpen.

vrijdag 25 september 2020 15:50
Spread the love

 

De zware regens in Burkina Faso, Tsjaad, Mali en Niger begonnen in augustus en worden beschouwd als de ergste in meer dan tien jaar tijd. Tientallen mensen zijn al omgekomen, nog eens duizenden hebben onmiddellijk onderdak, schoon water en gezondheidsdiensten nodig.

De overstromingen hebben er huizen verwoest, gezondheidscentra beschadigd en landbouwgronden onder water gezet. Dit komt bovenop het geweld in de regio dat al meer dan 3,5 miljoen mensen heeft gedwongen om te vluchten, zowel binnen als buiten de landsgrenzen.

Nieuwe ontberingen

“De overstromingen brengen nieuwe ontberingen met zich mee, terwijl ze onze inspanningen om te reageren op een van de ergste en snelst groeiende humanitaire crises ter wereld ernstig belemmeren”, zegt Millicent Mutuli, directeur van het VN-vluchtelingenagentschap (UNHCR) voor West- en Centraal-Afrika. In de hele regio zijn de algehele infrastructuur en medische zorgposten zwaar beschadigd.

Dat heeft gevolgen voor de zorgverlening in strijd tegen covid-19 maar ook tegen andere ziekten zoals malaria en de mazelen. Door de overstromingen zijn waterbronnen vervuild geraakt en staan latrines onder water. Hierdoor neemt de vrees toe voor uitbraken van cholera. Verder heeft de wateroverlast ook gewassen op de velden vernietigd, waardoor voedseltekorten ontstaan en boeren die afhankelijk zijn van de opbrengst van de oogst extra kwetsbaar zijn.

Niger hardst getroffen

In de regio is Niger het hardst getroffen. De Nigerese autoriteiten hebben gisteren (donderdag) 71 doden en 90 gewonden gemeld. Verder zijn in het land meer dan 350.000 mensen rechtstreeks getroffen door de overstromingen, vooral in het departement Maradi, in het zuiden van het land.

Ook zijn er zes opvangkampen voor vluchtelingen getroffen door de overstromingen, waardoor meer dan 9000 mensen dringend onderdak nodig hebben. UNHCR deelde er al 1900 tenten en hulpgoederen zoals kleding, dekens en hygiënekits uit.

Miljoen ontheemden

In Burkina Faso troffen de overstromingen alle dertien regio’s, waarbij 41 mensen om het leven kwamen, 112 mensen gewond raakten en 12.378 gezinnen zonder onderdak zitten. In Kaya stierven een zwangere moeder en haar tienerdochter, die het geweld waren ontvlucht, toen het huis van hun buurman instortte op hun tent.

De stortregens hebben grote schade aangericht in een land waar al een op de vijf inwoners door geweld ontheemd was. Burkina Faso heeft momenteel meer dan een miljoen intern ontheemden, de helft van alle ontheemden in de Sahel.

In Tsjaad, waar meer dan 236.000 mensen zijn getroffen door de overstromingen, zorgen UNHCR en andere partners voor basishulp zoals tenten, voedsel en gezondheidszorg. Maar de stortregens hebben ook de wegen onbegaanbaar gemaakt, waardoor humanitaire inspanningen om getroffen vluchtelingen te bereiken bemoeilijkt worden, zegt de UNHCR.

In Mali zijn duizenden mensen getroffen. In de zwaarst getroffen regio’s Gao, Mopti, Ségou en Sikasso zijn honderden huizen verwoest door het water.

Geweld, regen en covid

De bevolking in de hele regio had het al moeilijk door de economische gevolgen van de coronapandemie, en de UNHCR waarschuwt dat de sociaaleconomische gevolgen op langere termijn nog verergerd zullen worden door de gevolgen van de overstromingen. UNHCR doet een oproep naar regeringen in de wijdere regio om vluchtelingen op te vangen. Door de wereldwijde stijging van de temperatuur veranderen de regenpatronen in de Sahel. Dit jaar zijn de problemen er nog verergerd door de covid-19-pandemie.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!