Bron: Pixabay
Opinie -

Enquête bij miljoen mensen: klimaatverandering grootste zorg

Over de hele wereld maken de mensen zich vooral zorgen over de klimaatverandering. Dat blijkt uit een opiniepeiling van de VN bij een miljoen mensen in 193 landen.

dinsdag 22 september 2020 15:48
Spread the love

 

De VN hielden de voorbije maanden een enquête bij alle bevolkingslagen in de 193 lidstaten. Daarvan worden nu de eerste resultaten vrijgegeven.

Covid-19

Op korte termijn zijn de meeste mensen vooral bezorgd over een betere toegang tot basisdiensten zoals gezondheidszorg, water en sanitaire voorzieningen, en onderwijs. Dat valt te verklaren door de wereldwijde impact van de covid-19-pandemie, zeggen de VN.

Bijna negen op de tien respondenten vinden dat internationale samenwerking essentieel is om de mondiale uitdagingen aan te pakken en dat covid internationale solidariteit nog urgenter heeft gemaakt.

Zo is er internationale samenwerking nodig om een vaccin te ontwikkelen, produceren en verdelen dat alle landen, rijke en arme, ten goede komt.

Klimaat

De klimaatverandering en het onvermogen van de mensheid om de opwarming van de aarde te stoppen kwam naar voren als de belangrijkste zorg op de lange termijn.

Andere zorgen op de middellange en lange termijn zijn onder meer toenemende armoede, corruptie bij de overheid, geweld tussen gemeenschappen en werkloosheid.

VN onbekend

Over de rol van de Verenigde Naties zeiden zes van de tien respondenten dat de organisatie van de wereld een betere plek heeft gemaakt; drie kwart vond de organisatie “essentieel” om de mondiale uitdagingen effectief aan te pakken.

Maar meer dan de helft van de mensen weet weinig over de VN en ziet ook niet meteen een verband tussen de organisatie en het eigen leven.

Jongeren en mensen uit ontwikkelingslanden zijn doorgaans optimistischer dan ouderen en mensen in rijkere landen: ze gaan ervan uit dat het beter wordt in de toekomst. Vooral mensen in Centraal- en Zuid-Azië en Afrika ten zuiden van de Sahara zijn meer vatbaar voor optimisme dan inwoners van Europa en Noord-Amerika.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!