Opinie: ‘Al wandelend maakt men de weg’

vrijdag 11 september 2020 12:33
Spread the love

Wat brengt de toekomst voor Latijns-Amerika? Al decennia slagen politici er niet in om iets aan ongelijkheid te doen en dan kwam de pandemie erbovenop. Patricia Polo van FOS analyseert.

Het is onmogelijk te voorspellen wat Latijns-Amerika te wachten staat. Verschillende Latijns-Amerikaanse regeringen blonken uit in halfslachtige maatregelen terwijl de armoede spectaculair toenam.

Bovendien legde covid-19 de pijnpunten en zwaktes bloot van de lokale democratieën. Intussen zijn sociale organisaties nauwelijks of niet betrokken tijdens het crisisbeheer. Daarenboven kwamen nog eens de corruptieschandalen.

Niemand weet hoe het verder zal verlopen, dus wat moeten we doen? “Al wandelend maakt men de weg”, zeggen we in Ecuador. In die zin moeten we benadrukken wat het Latijns-Amerikaanse middenveld heeft bereikt tijdens de pandemie. Solidariteitsacties voor kleding en eten, het verdelen van anticonceptiva en medisch veiligheidsmateriaal, psychologische ondersteuning via digitale netwerken, juridische dienstverlening voor slachtoffers van gendergerelateerd geweld of ontslagen huishoudpersoneel …

De organisaties waar FOS mee samenwerkt in Colombia, Ecuador, Peru en Bolivia organiseerden vormingen, klaagden corruptieschandalen aan, hebben regionale netwerken op poten gezet en eisten hun recht op sociale participatie op. Meer dan ooit is samenwerking met die organisaties noodzakelijk. Meer dan ooit verdienen ze onze steun.

De weg vooruit maken we al wandelend!

Auteur: Patricia Polo

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!