Julian Assange.
Foto: Ludo De Brabander
Opinie -

Hoorzitting Assange is belangrijke test voor rechtssysteem in VK en VS

Vandaag is in het VK de hoorzitting hervat over het verzoek tot uitlevering van Julian Assange aan de VS. Amnesty International vraagt de Amerikaanse autoriteiten om alle aanklachten tegen Assange met betrekking tot zijn publicatieactiviteiten in te trekken. De organisatie verzoekt de Britse autoriteiten om het Amerikaanse uitleveringsverzoek af te wijzen.

maandag 7 september 2020 15:21
Spread the love

 

In België tekenden tot nog toe 25.000 mensen Amnesty’s petitie waarin deze eisen naar voor geschoven worden. De handtekeningen worden morgen afgeleverd aan de Amerikaanse ambassade in Brussel.

De hoorzitting kan enkele weken in beslag nemen en zal bepalen of Julian Assange aan de VS wordt uitgeleverd. Hij riskeert daar tot 175 jaar celstraf omdat hij documenten publiceerde over mogelijke oorlogsmisdaden door het Amerikaanse leger.

“Deze hoorzitting is het laatste verontrustende salvo in een grootschalige aanval op het recht op vrije meningsuiting. Als Julian Assange wordt vervolgd, kan dit een huiveringwekkend effect hebben op de persvrijheid. Het kan leiden tot zelfcensuur bij uitgevers en journalisten uit angst voor vergelding”, zegt Nils Muižnieks, directeur van Amnesty’s Europees kantoor. “Als Julian Assange uitgeleverd wordt, zal dat verstrekkende gevolgen hebben voor de mensenrechten en een grimmig precedent scheppen voor de bescherming van diegenen die geheime informatie publiceren in het algemeen belang.”

De aanklachten tegen Assange zijn rechtstreeks gelinkt aan de publicatie van geclassificeerde documenten als onderdeel van zijn journalistieke werk bij WikiLeaks. Het publiceren van dergelijke informatie is een hoeksteen van persvrijheid en het recht van het publiek op toegang tot informatie van algemeen belang. Deze fundamentele waarden moeten worden beschermd in plaats van strafbaar gesteld.

In de VS kan Julian Assange berecht worden voor 18 aanklachten, waarvan 17 onder de spionagewet en 1 onder de computerfraudewet. Hij loopt ook een reëel risico op ernstige mensenrechtenschendingen, waaronder detentieomstandigheden die kunnen neerkomen op foltering of mishandeling, zoals langdurige eenzame opsluiting. Het feit dat Assange het doelwit was van een smeercampagne door Amerikaanse topfunctionarissen brengt bovendien zijn recht op een eerlijk proces in gevaar.

“Het VK moet zijn internationale mensenrechtenverplichtingen nakomen. De uitlevering van personen naar een ander land waar ze ernstige mensenrechtenschendingen riskeren, is verboden”, besluit Nils Muižnieks.

Amnesty International maakt zich ook zorgen over het fysieke en mentale welzijn van Julian Assange, zeker in de context van COVID-19. De omstandigheden in gevangenissen en detentiecentra in het VK zijn ondermaats. Het is absoluut noodzakelijk dat er gezondheids- en veiligheidsprotocollen worden opgesteld om het risico op COVID-19-infecties te verkleinen. Vrijlating of borg moeten worden overwogen voor elke gedetineerde met ernstige onderliggende gezondheidsproblemen en die een bijzonder risico op infectie lopen.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!