Foto: François Dvorak

Ineos Will Fall: Activisten binden ‘Zuhal Demir’ aan de schandpaal

Leden van verschillende organisaties die deel uitmaken van de Ineos Will Fall-campagne organiseerden zondag 30 augustus een opvallende actie. Op het Martelarenplein in het centrum van Brussel werd een dubbelganger van Vlaams minister van Omgeving & Energie, Zuhal Demir, naar een middeleeuwse schandpaal gesleept en vastgebonden, vlak voor haar kabinet. De actie werd getolereerd en hield rekening met de voorgeschreven regels inzake 'social distancing' en preventie onder de huidige gezondheidscrisis.  

dinsdag 1 september 2020 15:47
Spread the love

 

Onder boegeroep werd aan de vastgeketende ‘Zuhal Demir’ door een middeleeuwse stadswacht haar straf voorgelezen in oude Vlaamse taal. Zo werd zij ervan beticht “haar ziel te hebben verkocht aan de misleidende charmes van de plastic- en schaliegasindustrie” en werd zij vervolgens op publieke wijze “met onmiddellijke ingang ontheven uit haar ministerieel ambt en tot in den eeuwigheid verbannen uit Vlaanderen”. De activisten wensen zo een duidelijke boodschap de wereld in te sturen dat politici zich eindelijk moeten loswringen uit de wurggreep van vervuilende multinationals.

Zoals reeds bekend, heeft de wereldwijd actieve chemiegigant INEOS plannen om ‘Project One’ te bouwen in de haven van Antwerpen. Het betreft twee nieuwe installaties voor de productie van ethyleen en propyleen, grondstoffen voor de productie van plastic, op basis van het intussen algemeen als zeer schadelijk erkende en goedkope schaliegas uit de VS. Volgens John McNally, CEO van INEOS Project One, is het de bedoeling deze installaties voor 40 jaar te laten draaien.

Foto: François Dvorak

Vlaams beleid ketent zich vast aan INEOS

Om Project One te kunnen bouwen dient eerst 55 hectare bos gekapt te worden, waarvoor INEOS een recent gewijzigde vergunningsaanvraag heeft ingediend. Deze werd na een succesvol administratief beroep opnieuw voorgelegd voor openbaar onderzoek en zal na advies van de Gewestelijke Omgevingsvergunningcommissie terechtkomen bij Zuhal Demir.

Bron: Ineos Will Fall

“Met het verlenen van een vergunning aan INEOS die de bouw van deze plasticfabrieken mogelijk maakt, zal de Vlaamse overheid zich voor de komende decennia vastketenen aan het voortschrijdend gebruik van de vuilste onder de fossiele brand- en grondstoffen”, aldus Jasmijn Defize (Youth For Climate). Volgens de activisten dreigt INEOS een blijvende invloed te hebben op het toekomstige Vlaamse milieu- en klimaatbeleid. Roeland Ghys (Ineos Will Fall) vervolgt: “Dat dit onverantwoord is in tijden van een klimaat- en ja, ook een prangende plasticcrisis, is één ding. Wat erger is, is dat Vlaanderen zich tot een half miljard euro garant stelt voor de financiering van deze installaties. Dit betekent dat het Vlaamse klimaatbeleid zich door INEOS financieel laat gijzelen. Zo zou het uitstellen van een nieuwe wetgeving tegen het gebruik van schaliegas en het opleggen van beperkingen aan de plasticindustrie vast en zeker resulteren in de verplichte sluiting van Project One en het ophoesten van ontzettend veel belastinggeld.”

Oproep om bezwaar in te dienen

De actie heeft tot doel burgers op te roepen om bezwaar in te dienen nu het openbaar onderzoek nog loopt. De activisten roepen éénieder op die begaan is met de huidige plasticvervuiling, de klimaatopwarming en met het vrijwaren van een democratische beleidsvoering om zo massaal mogelijk het bezwaar te ondertekenen. “Bezwaar indienen kan zeer eenvoudig via de website ineoswillfall.com, waar men ook een nieuwe petitie kan terugvinden. Wij hebben slechts tot en met 7 september de tijd om onze stem te laten horen”, aldus Annick Vanisterbecq​​​​​​​ (Antwerpen Schaliegasvrij).

Foto: François Dvorak

Creative Commons

dagelijkse newsletter

take down
the paywall
steun ons nu!