Bron: Pixabay
Open brief -

Artsen, onderzoekers en organisaties vragen dringend onderzoek naar risico’s nauw contact tussen mensen en dieren

In een open brief vraagt een coalitie van (dieren-)artsen, organisaties en onderzoekers verbonden aan Belgische universiteiten en wetenschappelijke instellingen aan de overheid om dringend onderzoek te laten uitvoeren naar de gezondheidsrisico’s van nauw contact tussen dieren en mensen. 

maandag 24 augustus 2020 15:20
Spread the love

 

Het coronavirus heeft ons pijnlijk duidelijk gemaakt dat de manier waarop we omgaan met dieren gevaarlijk is voor onze gezondheid. De situatie in China lijkt veraf, maar het virus had eigenlijk even goed in België kunnen uitbreken. Want ook hier staan de mensen vaak in nauw contact met dieren: in de veeteelt, met huisdieren en zelfs met wilde dieren. Nauw contact met dieren verhoogt het risico op een virusoverdracht zoals dat van COVID-19, aldus recente onderzoeksrapporten van zowel de Verenigde Naties als ProVeg.

Ons versnipperd landschap en onze intensieve veehouderij maakt van België een risicogebied. Hoe meer dieren op een kluitje en hoe meer contact met de mens, hoe groter de kans dat een virus overgaat van mens op dier. Wereldwijd zijn er weinig gebieden waar zo veel vee zo’n kleine oppervlakte beslaat dan in Vlaanderen. Specifiek voor de veehouderij zijn er naast virusoverdracht ook bijkomende gezondheidsrisico’s zoals fijn stof, endotoxinen, geurhinder en resistentie tegen antibiotica.

Een verkennend onderzoek, specifiek voor de Vlaamse context, uitgevoerd aan het Instituut voor landbouw en visserijonderzoek (ILVO), kwam eerder tot de conclusie dat voor Vlaanderen te weinig gegevens beschikbaar zijn om de risico’s voldoende te kunnen inschatten. Daarna bleef het stil, al is de ongerustheid niet mee verdwenen. Daarom roept een coalitie tussen onderzoekers van alle Vlaamse universiteiten, artsen en middenveldsorganisaties onze politici op om deze risico’s ernstig te nemen en hoog op de onderzoeksagenda te plaatsen.

De coalitie geeft ook 10 concrete beleidsaanbevelingen die onze politici kunnen gebruiken om direct mee aan de slag te gaan.

 

Lees hier de open brief.

Creative Commons

dagelijkse newsletter

Unite Talks: Mohamed Barrie

This interview is one to to take your time for! 🙏 🔆 45 minutes of Mohamed Barrie!🔆 💥 Mohamed is a dedicated social worker, organizer and advocate for veganism. He shares his view on structural racism, power, exclusion and veganism. 🌏 Based on his own experiences he shines a new light on the vegan movement and on the role of racism within these movements. 〄 PS: We just started doing these interviews, so feedback is much appreciated!

Geplaatst door u:nite op Dinsdag 20 oktober 2020

take down
the paywall
steun ons nu!